Uitslag prijsvraag 'Bespreek je lievelingsboek'; Een heeeeeeeeeeeeeeeeeeel goed boek

Naar de winkel hollen om een boek te kopen, dat wilden wij gisteren wel honderd keer doen. Want toen lazen we alle inzendingen voor de prijsvraag 'Bespreek je lievelingsboek'. De inzenders hebben heel veel verschillende manieren gevonden om hun boeken aan te prijzen. Alexander van Vooren (8 jaar) schrijft bijvoorbeeld dat hij Tin Toeval van Guus Kuijer zo mooi vond dat hij het helemaal aan zijn moeder heeft voorgelezen. En Jaap Dantuma (10) las Kladwerk van Anke de Vries in een avond uit, zo spannend was het. Hagar Jobse (7) denkt dat we De kleine kapitein wel zullen kopen als we weten dat het heel goedkoop is.

Uitleggen waarom een boek goed is, blijkt moeilijk. Sommige kinderen schreven daarom maar dat hun lievelingsboek heeeeeeeeeeeeeeeeeeel goed is en onzettend spannend!!!!!!!!!

De meeste besprekers vertellen het verhaal helemaal na. Of bijna. Want de laatste zinnen van de besprekingen leken vaak op die van Frédérique Verschuuren (12) over Evert Hartmans Het onzichtbare licht: 'Maar ik zal niet alles verklappen. Weet je, ga het zelf maar eens lezen.'

Van sommige boeken kregen we wel drie of vier recensies, zoals van De geheimen van het wilde woud van Tonke Dragt en Mio, mijn Mio van Astrid Lindgren.

Maar er zaten ook zeldzame boeken tusen. Laura de Jong (10) schreef over Schoolidyllen van Top Naeff, een boek uit 1900. Nina van de Goor (11) vertelt over Genade in de woestijn van Aranka Siegel. Dit boek gaat over een joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp zat. Aan het slot van haar besprekingen geeft ze nog vijf titels van boeken over de jodenvervolging.

Denise van Wees (10) besprak Het griezelhandboek van Paul van Loon. Zij vertelde niet alleen waar het over gaat, maar ook hoe het geschreven is. Ze vertelt iets over de schrijver en ze geeft een citaat uit het boek. En bovendien vertelt ze heel origineel hoeveel indruk het boek op haar heeft gemaakt: 'Je gaat opletten of je jezelf niet gedraagt als een vampier.' Daarom heeft Denise gewonnen.

De Winnaar: Ben ik een weerwolf?

Paul van Loon: Het Griezelhandboek.

Mijn lievelingsschrijver is Paul van Loon. Omdat hij boeken schrijft die heel spannend zijn en ze zo schrijft dat je erin meeleeft. Toen ik De griezelbus las, leek het net alsof ik in die bus zat. Op tv is hij een keer geïnterviewd en toen zei hij dat-ie sommige boeken 's nachts heeft geschreven. Omdat het dan makkelijker is om te schrijven hoe het 's nachts is. Als ik boeken van hem lees, doe ik dat soms als het donker is, dan is het pas echt eng. Mijn lievelingsboek van Paul van Loon is Het griezelhandboek. Omdat je dan wat meer te weten komt over vampiers enz. En hoe je moet griezelen. Ook het leuke was dat ik me af ging vragen: ben ik misschien een weerwolf? Je gaat opletten of je jezelf gedraagt als een vampier.

“Griezel vrolijk mee, maar vergeet niet onder je bed te kijken, voor je het licht uitdoet. Je weet maar nooit.” Stukje uit Het griezelhandboek.

Paul van Loon heeft het boek bij mij zo verteld dat ik niet eens meer met volle maan naar buiten ga. Misschien een beetje kinderachtig, maar voor mij wel een uitdaging. Ook gaan we naar Londen voor een griezeltoer. Je kunt dan met een groep. We gaan naar de Tower en naar kerkhoven. De griezelbus deel 2 komt bijna uit. Dus hopen dat-ie nog leuker is dan deel 1.

DENISE VAN WEES, 10 jaar

Oorlogje spelen

K. Norel: Vliegers in het vuur.

Ik vind Buck Danny leuk. En Dan Cooper en Suske en Wiske. En andere strips. Ik vind Buck Danny het leukst. En van leesboeken vind ik K. Norel boeken het leukst. Ik lees heel erg veel.

Vliegers in het vuur, een trilogie van K. Norel, gaat over de Tweede Wereldoorlog vanaf dat Duitsland Nederland aanviel tot vlak na de geallieerde landing.

Ik vind K. Norel boeken goed omdat ze niet alleen goed geschreven en getekend zijn. Maar ook omdat ze heel goed alles beschrijven en het niet zo is van 'lekker oorlogje spelen'. En dat ze niet ijskoud zijn.

WIM SCHEPEL, 9 jaar

Torteltuin

Annie M.G. Schmidt: Pluk van de Petteflet.

Wij vinden Pluk van de Petteflet heel leuk. Het is geschreven door Annie M.G. Schmidt. Wij vinden Pluk, Dollie, Karel, de Stampertjes, Aagje, Zaza en meneer Pen leuk. Wij vinden de kraanwagen ook wel leuk. En er komen telkens nieuwe spelers bij. Zoals de krullevaar, de oude visser, de rare man, de heen en weer wolf, de parkmeester, de meeuwen, Leentje, Langhors, de majoor en Duizeltje.

Ik ga nu iets vertellen over het verhaal. De torteltuin is een slordig park maar wel natuurvriendelijk. Maar de parkmeester wil de torteltuin ombouwen tot een stenenpark. Maar de dieren en meneer pen en Pluk zijn het daar niet mee eens. Pluk gaat naar de rare man om te vragen of hij wat weet. Als Pluk naar huis gaat, geeft de rare man hem een plantje mee. Toen Pluk thuis was plantte hij het plantje in de torteltuin. Als je wilt weten hoe het afloopt moet je het zelf lezen.

FRANS MENS en GUUS STIGTER

Andere wereld

Astrid Lindgren: De gebroeders Leeuwenhart.

Ik vind De gebroeders Leeuwenhart heel erg leuk. Omdat als je dood gaat dat je elkaar dan in een andere wereld terugziet. En het is heel erg spannend!!!!!!

WIEKE TER WEYDE, 7 jaar

Blauwe plekken in de boekenkast

Ik loop soms langs de grotemensenboekenkast en dan kijk ik naar de titels, dat zijn van die hele gekke titels zoals: Het labyrint der eenzaamheid, De bloei van het leven, Het leven vieren, Reis naar het morgenland en Blauwe plekken op de ziel. Dan denk ik, wat moet ik me hier nou bij voorstellen? Dat er in het plaatsje Ziel een paar gelukkige blauwe plekken leven? Of dat er opeens allemaal geheimzinnige blauwe plekken uit de lucht tevoorschijn komen en dat dat het werk blijkt te zijn van een zekere heer Ziel? Ik snap er in ieder geval weinig van. Ik hou dan ook meer van echte verhalen dus mij lijkt bijvoorbeeld het (grotemensen)boek Zomeravond, half elf heel spannend. Ik denk dan: dat gaat vast over dat er op een zomeravond om half elf een moord wordt gepleegd of zo.

Als ik de hele boekenkast afga om te kijken welk grotemensenboek mij leuk lijkt om te lezen dan zijn er maar een stuk of vijf leuk. Ik heb het nadrukkelijk over grotemensenboeken want bij kinderboeken heb je dat soort gekke titels bijna nooit (want ik kijk altijd naar de titel als ik een boek ga lezen). En wat me ook opvalt is dat er bijna alleen maar droevige grotemensenboeken zijn zoals Een afgehouwen hoofd, Dode zielen, De boeken der kleine zielen, De groene weduwe, Over de dood en het leven en daarna en allemaal van dat soort gekke boeken. Mij lijkt dat geen pretje om in te lezen dus doe ik dat ook niet dus kan ik er ook geen boekbespreking van maken dus doe ik het maar in het algemeen over titels. Omdat ik niet houd van droevige boeken ga ik denk ik later vrolijke grotemensenboeken schrijven dan heb ik tenminste nog een paar vrolijke boeken om te lezen. Die van mezelf!

JULIA MEEUWESE, 10 jaar

Blije schrijfster

Simone Schell: Sjato lilla de roze.

Weet je wat ik nou zo'n onzettend leuk boek vond! Sjato lilla de roze van Simone Schell. Ik heb het een keer toen ik op vakantie was gelezen. Ik moest er om lachen en ik kreeg een keer tranen in mijn ogen van de droevigheid. Dus ik zou maar snel naar de winkel gaan om dat boek te kopen. Je hebt er nooit spijt van! En daar zal Simone Schell ook wel blij mee zijn. Denk je niet! Ik wel hoor.

ELISABETH DEN HEETEN, 9 jaar

    • Pieter Steinz
    • Juurd Eijsvoogel
    • Bianca Stigter