Twee doden door longpest in New Delhi

NEW DELHI, 30 SEPT. In de Indiase hoofdstad New Delhi zijn gisteren de eerste twee mensen overleden aan de gevreesde longpest. Kort tevoren hadden de autoriteiten in de stad besloten scholen en bioscopen tot nader order te sluiten.

In het hele land blijft het aantal patiënten met de symptomen van de ziekte intussen stijgen. In totaal gaat het nu om 1.600 mensen, van wie meer dan de helft zich in de deelstaat Gujarat bevindt, waar de ziekte vorige week het eerst uitbrak.

De sterfgevallen in New Delhi betroffen een vijfjarig jongetje en een achttienjarige jongen. Ze werden pas in een laat stadium van hun ziekte naar een ziekenhuis gebracht en konden daarom niet meer afdoende worden behandeld. Opvallend was dat de jongens, voor zover bekend, niet in contact waren geweest met vluchtelingen uit Surat. De meeste gevallen waren tot nu toe op de een of andere manier in aanraking gekomen met bewoners van Surat.

In totaal zijn er nu 136 mensen opgenomen in het Ziekenhuis voor Besmettelijke Ziekten in New Delhi. Van 21 patiënten staat vast dat ze aan longpest lijden. De autoriteiten herhaalden dat er geen reden is voor paniek. Dit werd bevestigd door een zegsman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de hoofdstad, die voorspelde dat de ziekte binnen drie weken weer zou zijn verdwenen. Het dodental als gevolg van de ziekte blijft in absolute termen gering. Het officiële cijfer voor heel India bedraagt nu vijftig, maar onofficiële bronnen spreken van zeker het dubbele.

Het stadsbestuur van New Delhi kondigde verder een grote campagne aan om de stad schoon te maken.