Symptomen ziekte nu in Londen; Spoedberaad EU over pestepidemie

BRUSSEL/LONDEN/NEW DELHI, 30 SEPT. Vertegenwoordigers van de landen van de Europese Unie komen vandaag in Brussel bijeen voor spoedberaad over de verspreiding van de pest die in India is uitgebroken.

In Groot-Brittannië zijn drie mensen in ziekenhuizen opgenomen met symptomen die erop wijzen dat zij besmet zijn met de pest. Vijf anderen met verdachte symptomen zijn onderzocht, maar weer naar huis gestuurd. Alle acht zijn kort geleden in India geweest, maar de Britse autoriteiten willen niet zeggen welke nationaliteit de patiënten hebben.

De aankondiging van het hoofd volksgezondheid, Dr. Kenneth Calman, vanmorgen, zal bijdragen tot ongerustheid over mogelijke verspreiding van de pest naar de Britse eilanden. De grootste Britse reisorganisatie, Thomson, heeft vandaag alle vakantiereizen naar India voor onbepaalde tijd geannuleerd.

Hoewel Calman onderstreepte dat het risico voor de Britse bevolking “zeer, maar dan ook zeer gering is”, heeft de regering sinds gisteren wel opdracht gegeven alle passagiers uit India die op Londen Heathrow arriveren, door artsen te laten onderzoeken. De vliegtuigen worden van onder tot boven gedesinfecteerd om eventuele pestdragende vlooien te doden.

In de Britse havens wordt sinds gisteren aan schepen die India hebben aangedaan de verplichting opgelegd rattenschermen te voeren. Indien de havenautoriteiten ook maar iets verdachts aan boord vermoeden, zullen de schepen in quarantaine worden gehouden, zo is vanmorgen meegedeeld.

In Brussel komen vanmiddag ambtelijke specialisten op het gebied van de gezondheidszorg uit de lidstaten van de Europese Unie bijeen voor spoedberaad over de Indiase pestepidemie. Het gaat vooral om het uitwisselen van informatie. Concrete besluiten worden niet verwacht. Volgens een zegsman van de EU is het moeilijk om effectief maatregelen te nemen om verspreiding van de pest vanuit India tegen te gaan. De maatregelen die de luchtvaartmaatschappijen hebben getroffen voor desinfectie betreffen volgens hem maar 4 procent van het totaal aantal reizigers uit India. De meeste reizigers komen namelijk niet rechtstreeks het grondgebied van de Europese Unie binnen.

De KLM laat vanaf vandaag, bij wijze van “voorzorgsmaatregel” gespecialiseerde verpleegkundigen op de vluchten van en naar India meevliegen om bezorgde passagiers te woord te staan, aldus een woordvoerder van de luchthaven Schiphol. “Een reiziger met longpest wordt niet vervoerd, maar er blijft een geringe kans dat een passagier opeens hoge koorts krijgt.” Volgens een arts van de Medische Dienst Schiphol, R. Voorberg, dient er een “gezond-verstand-beleid” gevoerd te worden.

In de Indiase hoofdstad New Delhi zijn gisteren de eerste twee dodelijke slachtoffers gevallen van de longpest. De autoriteiten in de stad heben besloten scholen en bioscopen tot nader order te sluiten.