Soldaten VS nemen tv-station Haïti in

PORT-AU-PRINCE, 30 SEPT. Amerikaanse soldaten in Haïti hebben vanochtend het gebouw van de Haïtiaanse staatstelevisie en de radio bezet.

De soldaten ontruimden de twee gebouwen vroeg in de morgen en zetten daarna het terrein met prikkeldraad af. Werknemers die naar binnen wilden, werden tegengehouden. Amerikaanse soldaten hebben zich met tanks geposteerd langs de hoofdweg naar Port-au-Prince om onrust te voorkomen tijdens de herdenking, vandaag, van de militaire coup tegen de verdreven president Jean-Bertrand Aristide.

Bij een aanslag met een granaat op een menigte van aanhangers van Aristide zijn gisteren ten minste drie mensen om het leven gekomen en 43 gewond geraakt. De granaat werd vanuit een loods in de menigte geworpen die bijeen was om de installatie van de wettige burgemeester van Port-au-Prince, Evans Paul, te vieren. Amerikaanse soldaten bestormden na de aanslag schietend met M-16 geweren het gebouw van waaruit de granaat was gegooid. Twee verdachten werden gearresteerd, van wie een een luitenant was van de Haïtiaanse politie. Na de aanslag roofden demonstranten een belendende garage voor autoreparaties leeg en werden twee mannen gelyncht die ervan werden verdacht paramilitaire schutters te zijn.

De Aristide-aanhangers bekogelden een van hen met stenen, sloegen hem en hakten op hem in met machetes. “Nu ziet de wereld het gezicht van het kwaad waardoor deze natie al zo veel jaren wordt geplaagd”, zei de woordvoerder van de Amerikaanse regering, Stan Schrager. “De VS laten zich door dit soort terroristische acties niet afschrikken”, aldus Schrager.

Volgens onbevestigde berichten van het Amerikaanse televisiestation CBS zou de gevreesde Haïtiaanse politiechef Michel François ontslag hebben genomen en asiel hebben aangevraagd in het buurland van Haïti, de Dominicaanse Republiek. François was een van de initiatiefnemers van de coup tegen Aristide en is verantwoordelijk voor veel van de misdaden tijdens het militaire bewind.

Pag.6: V-raad wil sancties Haïti opheffen

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteren besloten dat de VN-sancties tegen Haïti worden opgeheven, zodra de democratisch gekozen president Aristide weer in Haïti is geïnstalleerd. De VS hebben begin deze week al bekendgemaakt de meeste sancties tegen Haïti op te heffen. Rusland onthield zich - tot verbazing van de Amerikaanse regering - van stemming, evenals Brazilië.

De Amerikaanse troepen in Haïti hebben extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor de grote demonstratie die vandaag begint ter herdenking van de militaire coup die drie jaar geleden tegen president Aristide werd gepleegd. Het Pentagon heeft de Amerikaanse troepen in Haïti inmiddels uitgebreid tot bijna 20.000 man, vijfduizend meer dan de Amerikaanse regering aanvankelijk voor de Operation Restore Democracy had gepland.

Uit het noorden van Haïti, waar Amerikaanse mariniers zaterdag tien mannen, van wie acht Haïtiaanse politiemensen, doodschoten, zijn inmiddels veel Haïtiaanse politiemensen gevlucht. De Haïtiaanse generaal Cédras beschuldigde de VS er gisteren van zijn land in een burgeroorlog te storten. Het Haïtiaanse parlement, onder strenge Amerikaanse bewaking gisteren voor het eerst in achttien maanden weer bijeen, heeft tot 15 oktober de tijd om zich uit te spreken over amnestie voor de militaire coupplegers.

Aristide is tegen amnestie voor de coupplegers. De coupplegers zijn niet verplicht na de met de VS overeengekomen machtsoverdracht het land te verlaten. De Amerikaanse regering vreest dat zonder amnestie de machtsoverdracht niet zonder bloedvergieten zal verlopen. President Clinton, onder zware druk van het Congres, wil niet dat de operatie Amerikaanse levens kost.

(Reuter)