Russische bankier eist 10 mln van Weense krant

ROTTERDAM, 30 SEPT. De Russische moeder van de onlangs in Nederland geopende Stolichny Bank International eist 10 miljoen dollar schadevergoeding van de Oostenrijkse krant, Der Standard.

De Oostenrijkse krant heeft in een artikel Alexandr Smolensky, president van de Russische bank en president-commissaris van de Nederlandse dochter, in verband gebracht met de Russische mafia.

'Der Standard' beschrijft een circa 10 miljoen gulden kostende villa in Wenen, die op naam staat van de echtgenoot van Smolensky. De kritiek van de bank richt zich op de niet toegeschreven passages waarbij Smolensky wordt omschreven als iemand die sinds twee jaar in de Oostenrijkse onderwereld opduikt en in Moskou bekend staat als lid van de mafia.

Volgens een persbericht van de bank zal elke poging om de goede naam van de bank te beschadigen in de kiem worden gesmoord. De uitgever van Der Standard, Oskar Bronner, vertelde persbureau Reuters dat hij een brief had gehad waarin stond dat 10 miljoen dollar schadevergoeding dient te worden gestort waarna afgezien wordt van strafvervolging. Bovendien kreeg Bronner een brief waarin stond dat justitie was gesommeerd actie te ondernemen. De uitgever twijfelt of de bank wel goed op de hoogte was met de wetgeving. Tegen vermeende onrechtmatige publicaties moet immers een civiele procedure gevoerd worden. Bronner zei verder stappen af te wachten.

De Nederlandsche Bank zei in een commentaar in principe alle berichten over bestuurders van banken waar de bank toezicht op moet houden na te trekken. Als commissaris is Smolensky getoetst op betrouwbaarheid. Volgens De Nederlandsche Bank is geen bewijs geleverd van het tegendeel.