Overleg VS en Noord-Korea leidt nog niet tot resultaten

GENÈVE, 30 SEPT. De hoofdonderhandelaars bij de besprekingen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea zijn vandaag uit Genève vertrokken na een week van besprekingen tussen de twee landen over het nucleaire beleid van Pyongyang, die nog niet tot resultaten hebben geleid. De twee landen praten wel op een lager niveau verder.

In een officiële Amerikaanse verklaring staat dat na de slotronde van gisteren beide partijen overleg zouden voeren “met hun hoofdsteden”. De twee delegaties, onder leiding van de Amerikaanse onderminister Robert Gallucci en zijn Noordkoreaanse ambtgenoot Kang Sok Ju, bereikten op 13 augustus een raamakkoord om het Noordkoreaanse nucleaire programma op een nieuwe leest te schoeien. Volgens dit akkoord zal Noord-Korea internationale hulp krijgen om van grafiet-kerncentrales over te schakelen naar lichtwater-reactoren. Uit deze laatste kan Noord-Korea veel moeilijker plutonium winnen voor het maken van kernwapens. Washington beschuldigt Pyongyang ervan in het geheim kernwapens te ontwikkelen, iets wat Noord-Korea ontkent. (AP)