Matte stemming markeert eerste dag nieuw begin

AMSTERDAM, 30 SEPT. De handel op de Amsterdamse effectenbeurs is de ochtend van de 'Oerknal' in een matte stemming begonnen. Voor het eerst vond de handel plaats uitsluitend via computerbeeldschermen. De omzetten waren zelfs voor Amsterdamse begrippen erg laag. Weinig aanbod veroorzaakte overwegend lagere koersen.

AMSTERDAM De grote handelaars hadden besloten de eerste dag rustig te beginnen, met het oog op eventuele calamiteiten met de beeldschermen. Om 10.30 uur ging echter het vernieuwde handelssysteem van start zonder hapering. Acht jaar na de 'Big Bang' in Londen die met series storingen en ellende gepaard ging, was Amsterdam zonder storing. Na de gongslag waren de eerste noteringen voor DSM en Elsevier, die onmiddellijk oplichtten in het beeldscherm.

De beurshandelaren waren in een goede stemming, maar dat gold niet voor de handel.Veel aandelenpakketten werden niet op de markt gebracht en uitgesteld tot later datum. Vooral voor Koninklijke Olie was de omzet historisch laag. De angst voor systeemstoringen beheerste de markt: het matte aanbod zorgde voor een onduidelijk koersverloop. De koersen sprongen wat heen en weer maar misten een duidelijke richting. Nu eens stond de beursbarometer op meer dan 2, dan weer op rond 1 punt verlies. Tegen het eind van de ochtend noteerde de AEX-index 2 punten lager op 401,87. De obligatiemarkt was aan de zwakke kant. De staatsleningen noteerden gemiddeld 0,3 punt lager.

Flauw in de markt lag Philips. De Wall Street Journal presenteerde vanochtend een verhaal over tegenvallende verkopen van digitale cassette-recorders van Philips. De krant sprak van een 'megaflop'. De koers van het elektronicafonds daalde met 0,70 gulden tot 52,70 gulden. Andere grote fondsen waren evenmin best gestemd. De koersen van de chemiefondsen lieten ook een veer. Akzo Nobel gaf 1,40 gulden prijs op 206,50 gulden en DSM ging zelfs 2 gulden onderuit naar 150,30 gulden. Voor Unilever hadden beleggers 1,20 gulden minder over op 198,20 gulden.

Uitgever VNU slankte vanochtend 1,20 gulden af en kwam op 189,50 terecht. KPN zat ook weer in de verkeerde hoek met een verlies van 0,40 gulden op 52 gulden. Voor Heineken werd een gulden minder betaald op 238 gulden. Hunter Douglas daarentegen steeg 1,20 gulden tot 78 gulden.

NEW YORK De beurs van Wall Street is gisteren lager gesloten. De Dow Jones, de index die het gemiddelde van de dertig belangrijkste industriële aandelen weergeeft, stond de drie voorgaande dagen op winst, maar daalde gisteren met 23,55 punten tot 3.854,63. De verhouding tussen de aantallen lager en hoger sluitende fondsen bedroeg 3 tegen 2. De omzet kwam uit op 297 miljoen aandelen tegen 330 miljoen op woensdag. Handelaren schreven de koersverliezen toe aan zwakte van de obligatiemarkt en de weke dollar. Vooral in de transportsector ging het slecht. De opvallendste verliezers waren de luchtvaartfondsen USAir en UAL Corporation, het moederconcern van United Airlines. UAL leed onder vrees voor de gevolgen van een nieuwe tarievenslag, terwijl USAir moest boeten voor berichten over het opschorten van dividendbetalingen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokyo sloot vandaag iets lager. Het Nikkei-225 koersgemiddelde verloor 51,31 punten en kwam aan het slot uit op 19.563,81. De grote beleggers lieten het aan het begin van de tweede helft van het Japanse boekjaar afweten.