Kritiek VS op regime S-Arabië na arrestaties

WASHINGTON, 30 SEPT. De Verenigde Staten hebben “grote zorgen” over de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië. Dat heeft een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gisteren gezegd. “Mensenrechten en vraagstukken betreffende het respect voor de wet zijn een belangrijk onderdeel van onze voortdurende dialoog met de Saoediërs”, aldus Christine Shelly. “De zorgen die we hebben zijn duidelijk gedocumenteerd in het jaarlijkse rapport van het ministerie van buitenlandse zaken aan het Congres over de mensenrechten.”

Het is de eerste keer dat Washington zo scherp stelling neemt tegen het gebrek van respect voor de mensenrechten van het regime in Riad. In het jaarlijkse rapport over de mensenrechten werden in het verleden wel summiere passages aan de situatie in Saoedi-Arabië gewijd, maar nooit eerder werd het land, een belangrijke bondgenoot en olieleverancier van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten, zo openlijk door Washington gekritiseerd.

De kritiek van Washington komt drie dagen na de bekendmaking van de regering in Riad dat twee dissidente, fundamentalistische geestelijken en meer dan 100 van hun aanhangers zijn opgepakt. Volgens het Saoedische ministerie van binnenlandse zaken onderhielden de dissidenten contacten met “verdachte” groepen in het buitenland die proberen “onenigheid en anarchie te zaaien” in Saoedi-Arabië. Saoedi-Arabië is een strikt islamitische staat waar de sharia, de islamitische wet, wordt toegepast en waar lijfstraffen worden voltrokken. (AP)