Kinderen en cultuur

Woensdag begint de Kinderboekenweek, die duurt tot 15 oktober. Het Cultureel Supplement is daarom deze week gewijd aan Kinderen en Cultuur: aan kunst die voor kinderen is gemaakt en aan kinderen die zelf kunstenaar zijn. Jan Wolkers schrijft over huiveren en griezelen om sprookjes, videospelletjes en vooral de Bijbel. Een acteur van 12 jaar, een schrijver van 16 en een balletdanser van 15 vertellen over hun ambities in de kunst. Filmer Ben Sombogaart (Mijn vader woont in Rio, Het Zakmes) werkt veel met jonge acteurs. “Ik geloof dat alle ouders maar een deel van wat zich in de hoofden van hun kinderen afspeelt kunnen bevroeden.”

Verder onder meer een reportage uit Het Muziekpakhuis, waar kinderen van 10 tot 15 jaar leren samenspelen in popgroepjes, een onthulling over de Amerikaanse schrijfster Laura Ingalls Wilder (Het kleine huis op de prairie), en het verslag van een bezoek aan een architectuurschool voor kinderen in Moskou.

Ook in dit nummer recensies van nieuwe kinderboeken, waaronder het boekenweekgeschenk, en een overzicht van kinderboeken in de ramsj. Op de Kinderpagina ten slotte schrijven kinderen over hun favoriete boek. “Ik vind K. Norel boeken goed omdat ze niet ijskoud zijn.”