Foto

Foto: AMSTERDAM - Het Tweede-Kamerlid S. Noorman-Den Uyl is een van de 96 leden van de Eerste en Tweede Kamer die vandaag een bezoek hebben gebracht aan Amsterdam. De parlementariërs hebben elk, vergezeld door 'echte Amsterdammers', een excursieprogramma afgewerkt om de hoofdstad nader te leren kennen. Noorman-Den Uyl, te gast bij het Gemeentelijk Vervoersbedrijf, liet zich door het hoofd opleidingen, B. Willersen, inwijden in het besturen van een tram. Na een aantal mislukte pogingen hobbelde de tram weg uit de remise aan de Havenstraat voor een rit die leidde naar het Leidseplein. “Het was een heel andere ervaring dan autorijden”, aldus het Kamerlid na afloop. “De techniek is simpel, je hoeft alleen maar te remmen en de snelheid te bepalen. Maar tegelijkertijd moet je heel goed op het verkeer letten omdat je niet kunt uitwijken.”

De Kamerleden werkten een zeer gevarieerd programma af. Sommigen bezochten de wijken in gezelschap van agenten, anderen maakten een helikoptervlucht boven de stad, namen een kijkje in een riool, voerden een gesprek met een langdurig werkloze, maakten kennis met een Surinaams jongerencentrum of lieten zich rondleiden in het Academisch Medisch Centrum.

De parlementaire uitstapjes vinden plaats op initiatief van de stichting Amsterdam Promotion. Volgens organisator J. Koetzier is het “een uitstekende gelegenheid om Amsterdam eens positief onder de aandacht van de politiek te brengen. Kamerleden die denken dat Amsterdam alleen maar een vieze stad is met een hoop narigheid kunnen op deze manier zelf ervaren dat ze meer te bieden heeft.” (Foto NRC Handelsblad/ Rien Zilvold)