Extremist Seselj tot maand cel veroordeeld

BELGRADO, 30 SEPT. De ultra-nationalistische Servische politicus Vojislav Seselj is gisterochtend in Belgrado gearresteerd en nog dezelfde dag tot een maand gevangenisstraf veroordeeld wegens het bespuwen van de voorzitter van het parlement.

Seselj, leider van de Servische Radicale Partij (SRS), raakte dinsdag in conflict met parlementsvoorzitter Radoman Bozovic. Tijdens die ruzie deed hij een poging Bozovic een klap te geven. Hij bespuwde hem twee keer en schold hem uit. Het parlement hief naar aanleiding van een klacht van de voorzitter woensdag Seseljs parlementaire onschendbaarheid op, als gevolg waarvan de radicale leider gisterochtend kon worden gearresteerd.

Seselj was eerder al eens tot acht maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens het gebruik van geweld in het parlement.

Het nieuwe vonnis is voor zijn Radicale Partij aanleiding te overwegen een motie van wantrouwen tegen president Slobodan Milosevic van Servië in te dienen. Volgens een van de SRS-parlementariërs, Tomislav Nikolic, is de veroordeling van Seselj “de moeilijkste test die de SRS tot dusverre heeft moeten afleggen”. Hij klaagde dat Milosevic de partij “foltert” door haar van de televisie te weren, haar met spionnen te infiltereren en haar aanhangers te intimideren. (Reuter)

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: De ultra-nationalist Vojislav Seselj, de meest uitgesproken en de meest extremistische voorstander van de Groot-Servië-gedachte, is lang een aanhanger geweest van Milosevic. Hij heeft zich, onder andere door de vorming van eigen milities, intensief bemoeid met de oorlog in Kroatië in 1991 en in Bosnië sinds de lente van 1992. Daarbij riep hij onder andere op tot het bombarderen van Zagreb. Elke Kroaat, zei hij eens, zou “met een roestige lepel de ogen uitgestoken moeten worden”. De naam van Seselj kwam al voor op de lijst van vermoedelijke oorlogsmisdadigers die de toenmalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Eagleburger samenstelde, samen overigens met die van Milosevic.

Vorig jaar speelde Seselj nog een belangrijke rol bij de uitschakeling van rivalen van president Milosevic als de federale premier Panic en de federale president Cosic. De relaties tussen Milosevic en Seselj raakten later echter in mineur, vooral toen Milosevic ging proberen, de relaties met de internationale gemeenschap te verbeteren en haar ertoe te brengen, de sancties tegen Joegoslavië op te heffen. Elke poging van Milosevic, zich als vredesapostel op te werpen, leidde tot woedende uitvallen van Seselj. Begin vorige maand verbrak Milosevic alle banden met de Bosnische Serviërs. Seselj beschuldigt de Servische president sindsdien van “uitverkoop” van de Bosnische Serviërs en “verraad” aan de Groot-Servische gedachte. Omgekeerd hebben de Milosevic-getrouwe media Seselj beschuldigd van oorlogsmisdaden in Kroatië en Bosnië.

De opsluiting van Seselj is naar het oordeel van waarnemers politiek zeer voordelig voor Milosevic. Enerzijds verdwijnt een rivaal wiens populariteit eerder toe- dan afneemt, tevens een uitgesproken criticus, voor enige tijd van het toneel, anderzijds kan hij de internationale gemeenschap demonstreren dat hij radicale oorlogshitsers buitenspel zet. Seselj, die van zijn kant Milosevic heeft beschuldigd van oorlogsmisdaden in Bosnië, is niet bang te worden uitgeleverd om zich voor het internationale tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag te verantwoorden. “Ik ben lang niet in het buitenland geweest en zou best zin hebben in een reis, bijvoorbeeld naar Den Haag. Maar ik ga alleen als Milosevic meegaat”, zei hij onlangs.