Disney-park afgeblazen

HAYMARKET, 30 SEPT. De pretpark-divisie van Walt Disney Co. heeft na een golf van protesten de aanleg van een nieuw attractiepark in Virginia afgeblazen. Het pretpark, met de Amerikaanse burgeroorlog als thema, zou worden gebouwd op tien kilometer afstand van de plek waar tijdens het conflict tussen de noordelijke en de zuidelijke staten (1861-1865) de twee belangrijkste veldslagen plaatsvonden.

De vijfhonderd bewoners van Haymarket, waar het park in de buurt zou komen, zijn opgelucht. Ze zagen hun rustig plaatsje bij voorbaat al veranderen in een heksenketel. De lokale bestuurders en de gouverneur van Virginia zijn daarentegen bijzonder bedroefd. Op het gemeentehuis van Haymarket ging gisteren de vlag halfstok. “De bewoners van mijn staat zouden hier duizelig van moeten zijn”, aldus gouverneur George Allen. (APE/AFP)