Conflict op de Krim spitst zich toe

SIMFEROPOL, 30 SEPT. Het parlement van de Krim, sinds enkele weken gewikkeld in een verbitterd conflict met president Joeri Mesjkov, heeft gisteren de president zijn laatste bevoegdheden ontnomen.

Het parlement nam met 68 tegen veertien stemmen een voorstel aan om Mesjkov het recht te ontnemen een regering te vormen. De Krim krijgt als gevolg van het besluit een premier, die de uitvoerende macht zal leiden. De president beschuldigde in een toespraak het parlement van het “afronden van een staatsgreep” die het eerder deze maand begon door hem in eerste instantie al van een groot aantal bevoegdheden te beroven. Volgens Mesjkov is het parlement zijn boekje te buiten gegaan en zal hij het besluit van het parlement negeren en zijn werk gewoon voortzetten.

Mesjkov en het parlement grossieren sinds drie weken in resoluties en decreten, bedoeld om de macht van de andere partij zoveel mogelijk te beperken. De meeste van die resoluties en decreten worden overigens niet uitgevoerd. Het conflict brak uit nadat Mesjkov, die tot president van de Krim werd gekozen op een nationalistisch en separatistisch programma, na het aantreden van de nieuwe Oekraïense president Leonid Koetsjma overstag ging, erkende dat de Krim deel uitmaakt van de Oekraïne en beloofde met Koetsjma samen te werken.

Het parlement in Simferopol, dat wordt gedomineerd door voorstanders van aansluiting van de Krim bij Rusland, opende daarop de aanval op Mesjkov. Deze sloot daarop het parlement voor twee dagen en nam alle macht in handen.

De nieuwe maatregel van het parlement tegen Mesjkov kan pas van kracht worden na een wijziging van de grondwet van de Krim. (Reuter, AFP)