Boekwinst Vendex op verkoop belang VS

ROTTERDAM, 30 SEPT. Vendex International (V&D warenhuizen, supermarkten, uitzendbureaus) behaalt een boekwinst van ongeveer 100 miljoen gulden op de verkoop van de helft van zijn belang in de grootste Amerikaanse boekhandelsketen Barnes & Noble. Vendex reduceert zijn belang in de boekhandelsketen van 33 procent naar 18 procent, zo heeft Barnes & Noble gisteren officieel gemeld aan de Amerikaanse beurscommissie SEC.

Een woordvoerder van Vendex (80.000 medwerkers) weigert elk commentaar omdat de Amerikaanse beursregels dat naar zijn zeggen verbieden. De boekwinst is een krachtige steun in de rug van de winstgroei en de beursplannen van het concern. In het per 31 januari 1994 afgesloten boekjaar behaalde Vendex een netto winst van 246 miljoen gulden. Vendex zint op een beursnotering voor zijn eigen aandelen, maar heeft nog geen beslissing genomen over het tijdstip. De aandelen van het concern zijn nu grotendeels in handen van de derde en vierde generatie van de oprichtersfamilies en van professionele beleggers, zoals verzekeringsmaatschappijen.

De winst op de verkoop van de helft van het belang in Barnes & Noble is niet de enige bijzondere bate die Vendex dit jaar tegemoet kan zien. Een andere Amerikaanse beursgenoteerde minderheidsdeelneming, de detailhandelsketen Software, Etc, Stores, fuseert met een vermogende sectorgenoot, Babbage. Als gevolg daarvan daalt het procentuele belang van Vendex in de grotere keten, maar stijgt de waarde per aandeel, zoals Vendex die in zijn eigen boeken heeft staan. Het bijbehorende voordeel wordt als bijzondere bate geboekt. Verder bezit Vendex nog een kwart van de aandelen van de Nederlandse winkelketen Peek & Cloppenburg, die niet meer als een noodzakelijk strategische belang wordt aangemerkt en verkocht kan worden.

Barnes & Noble exploiteert 239 megaboekwinkels onder eigen naam en nog eens 717 winkels onder verschillende andere handelsnamen in overdekte winkelcentra. Vendex verkoopt op korte termijn via bemiddeling van een Amerikaans bankensyndicaat onder leiding van de zakenbank Morgan Stanley bijna 4,4 miljoen aandelen Barnes & Noble. Een andere investeerder, het beleggingsfonds Princes Gate, doet bijna een half miljoen aandelen van de hand.

Vendex had vorig jaar ook al een boekwinst toen de aandelen van Barnes & Noble naar de Amerikaanse effectenbeurs gingen. In zijn eigen boeken waardeert Vendex de aandelen op de zichtbare intrinsieke waarde die aanzienlijk lager is dan de beurskoers. Naar schatting is de intrinsieke waarde van Barnes & Noble op dit moment ongeveer 11 dollar per aandeel, terwijl de beurskoers rond 26 dollar schommelt. De totale verkoopopbrengst voor Vendex is 200 miljoen gulden, waarvan de helft een boekwinst vormt.