Bekende zanger in Algerije doodgeschoten

ALGIERS, 30 SEPT. De Algerijnse zanger Cheb Hasni is gisteren door onbekenden in zijn woonplaats Oran doodgeschoten. Dat heeft het officiële Algerijnse persbureau APS bekendgemaakt. In Algerije wordt er algemeen van uit gegaan dat de moordaanslag het werk is van gewapende moslim-extremisten.

De 26-jarige Cheb Hasni was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogeheten Raï-muziek. Deze muziek, die haar bakermat heeft in Oran, combineert traditionele Algerijnse melodieën met ritmes uit de moderne Europese en Amerikaanse popmuziek. De teksten van Cheb Hasni, wiens eerste liedje 'We bedreven de liefde in een vuile barak' heette, gingen vooral over de problemen en ervaringen van de Algerijnse jeugd.

Moslim-fundamentalistische groeperingen in Algerije hebben grote bezwaren tegen de Raï-muziek van Cheb Hasni. “Men verweet hem dat hij het over vrouwen en alcohol had”, aldus Rabah Mezouane, een Algerijnse Raï-expert die in Parijs woont. Gewapende moslim-fundamentalistische groeperingen zouden inmiddels een fatwa (doodstraf) hebben uitgesproken tegen alle Algerijnse zangers die zij als vulgair beschouwen.

De meest bekende Raï-zanger, Khaled, reageerde vanuit zijn woonplaats Parijs geschokt op de dood van Cheb Hasni. “Ze willen de cultuur van het land vernietigen en hebben het gemunt op artiesten en intellectuelen. Hij was vorige maand in Parijs en ik zei hem dat hij niet terug moest gaan. Maar hij zei: Ze laten artiesten ongemoeid”, aldus Khaled.

Over het lot van Matoub Lounès, de populaire Algerijnse Berber-zanger die zondag door onbekenden werd ontvoerd, is nog steeds niets bekend. De Algerijnse veiligheidsdiensten maakten gisteren bekend de identiteit van twee van de ontvoerders achterhaald te hebben. Het zou gaan om “terroristen die verdacht worden van moordaanslagen en sabotagedaden”. Lounès, een verklaard tegenstander van het moslim-fundamentalisme, is zeer populair in Kabylië, een gebied in Algerije waar voornamelijk Berbers wonen. De Berberse Culturele Beweging (MCB) dreigde eerder deze week met een totale oorlog tegen de ontvoerders en de mensen achter hen, maar trok dat dreigement later weer in “om een veilige terugkeer van ons nationaal symbool alle kans te geven”. (AFP, AP, Reuter)