Allianz slaat slag van 7 mld

MÜNCHEN, 30 SEPT. Het Duitse verzekeringsconcern Allianz, de grootste verzekeraar van Europa, neemt drie bedrijven over van het Zwitserse Schweizer Rück voor een totaalbedrag van ruim 7 miljard gulden. Dat hebben de bedrijven vanochtend bekend gemaakt.

Daarnaast verkoopt Schweizer Rück, dat zich uit de directe verzekeringen wil terugtrekken en zich uitsluitend wil bezighouden met herverzekeren, ook een aantal deelnemingen aan het Zwitserse Winterthur. Winterthur legt voor het pakket 480 miljoen gulden op tafel. De koerswijziging van Schweizer Rück werd voorafgegaan door een wijziging in de top van het concern. Op 1 september werd topman Arnold Saxer afgelost door de van McKinsey afkomstige Lukas Mühlemann. Schweizer Rück is een van de grootste herverzekeraars van Europa. Verzekeringsmaatschappijen kunnen voor de dekking van hun risico's terecht bij herverzekeraars.

Allianz koopt begin 1995 van Schweizer Rück de Duitse verzekeraar Vereinte/Magdeburger, het belang van 60 procent in de Zwitserse Elvia-groep en de deelneming van 63 procent in het Italiaanse Lloyd Adriatico. Voor Elvia betaalt Allianz 1,5 miljard frank en voor Lloyd Adriatico 600 miljoen frank.

Over de prijs van Vereinte/Magdeburger wilde Allianz geen mededelingen doen, maar uit de mededelingen van Schweizer Rück valt op te maken dat die ongeveer drie miljard frank (ruim 4 miljard gulden) bedraagt.

Vereinte/Magdeburger heeft een premie-inkomen van zeven miljard mark (7,85 miljard gulden) per jaar. Meer dan de helft daarvan komt van Vereinte Kranken, de op één na grootste ziektekostenverzekeraar in Duitsland. Het premie-inkomen van Lloyd Adriatico, vooral werkzaam in autoverzekeringen, beloopt 1,9 miljard mark. Elvia, de op vier na grootste verzekeringsmaatschappij in Zwitserland, is goed voor drie miljard mark. In totaal krijgt Allianz er dus 11,9 miljard mark premie-inkomen bij. Het concern had vorig jaar zelf een premie-inkomen van 65,5 miljard mark.

De aankoop is de grootste die Allianz ooit heeft gedaan. De omvangrijkste acquisitie tot nu toe was die van de Amerikaanse verzekeraar Fireman's Fund. Daarvoor werd enkele jaren geleden omgerekend 5,6 miljard gulden neergeteld.

Een aantal andere activiteiten in rechtreekse verzekeringen doet Schweizer Rück over aan het Zwitserse Winterthur. Het gaat om Schweiz Italia, Schweiz Seguros in Spanje en het meerderheidsbelang van Elvia in de eveneens Spaanse groep La Equitativa. Winterthur betaalt 355 miljoen frank (480 miljoen gulden) voor de bedrijven en ziet zijn premie-inkomen stijgen met 800 miljoen frank (1,08 miljard gulden).

De netto winst van Schweizer Rück steeg vorig jaar met 15,7 procent tot 325 miljoen frank (440 miljoen gulden). Het premie-inkomen ging met 8,3 procent omhoog naar 23,75 miljard frank (32 miljard gulden). (DPA)