Abeltje wordt eerste verfilmde boek van Annie M.G. Schmidt

ROTTERDAM, 30 SEPT. Het kinderboek Abeltje, dat Annie M.G. Schmidt in 1953 schreef, wordt verfilmd. Producent Burny Bos en regisseur Ben Sombogaart schreven het scenario, dat onlangs na een intergrale voorleessessie goedgekeurd is door Annie M.G. Schmidt. Er zijn door andere scenarioschrijvers al eerdere pogingen gedaan om Abeltje te bewerken voor de film, maar die pogingen zijn allemaal mislukt. Het is voor de eerste keer dat er een boek van Annie M.G. Schmidt verfilmd wordt.

Een woordvoerder van Bos Bros, Bos' produktiemaatschij, verwacht dat volgende zomer met de opnames voor Abeltje begonnen wordt.

De financiering van de film, die vijf miljoen gulden gaat kosten, is nog niet helemaal rond. De Avro betaalt mee, en de omroep zal de film eerst als vierdelige tv-serie uitzenden, in afleveringen van 35 minuten. Ook het Stimuleringsfonds en het Productiefonds zijn benaderd. In het buitenland wordt gezocht naar financiers. Bros Bos verwacht dat ook daar belangstelling bestaat voor de verfilming van Schmidts boek over de avonturen van de liftjongen Abeltje. Hij schiet met zijn lift vol passagiers door het dak van het grote warenhuis KNOTS en vliegt vervolgens de wereld rond. Op verschillende plaatsen landt het gezelschap, en beleeft daar merkwaardige avonturen: in New York, een Zuid-Amerikaans land en Nieuw Zeeland.

Eerdere pogingen om een boek van Annie M.G. Schmidt te verfilmen, zoals door filmproducent The Movies, die het boek Pluk van de Petteflet wil verfilmen, zijn tot nu toe zonder resultaat gebleven.

    • Paul Steenhuis