Aandelenhandel blij met nieuw systeem; 'Oerknal' veroorzaakt op beurs weinig geruis

AMSTERDAM, 30 SEPT. Met een enkele bos bloemen en zonder storingen is vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs om precies 10.30 uur het vernieuwde handelssysteem van start gegaan. Na de traditionele gongslag waren de eerste noteringen voor DSM en Elsevier, die onmiddellijk oplichtten in het beeldscherm.

De beurshandelaren waren in een goede stemming op deze Dag van de Oerknal, zoals de introductie van de nagenoeg volledig geautomatiseerde beeldschermenhandel door velen wordt genoemd in navolging van de Big Bang in Londen 8 jaar geleden. “Het is duidelijk dat iedereen de schouders eronder zet en er wat van wil maken. De verandering wordt breed gedragen. Dat gaat hier wel vaker zo: eerst lang praten en kibbelen en als het eindelijk zo ver is, dat gaat iedereen er positief tegenaan”, zei beursvoorzitter drs. B.F. baron van Ittersum.

De afgelopen weken is er nogal wat kritiek te beluisteren geweest op het nogal complexe handelssysteem, waarop de handelaren lang hebben moeten oefenen en studeren. De vermindering van het aantal hoekmansbedrijven - uiteindelijk van 24 tot 7 - heeft zelfs jarenlang voor veel gekrakeel gezorgd in het beursbestuur. Vanmorgen was er niets meer van te merken bij de hoeklieden en commissionairs. “Heel anders dan bij de invoering van het HOS (de geautomatiseerde orderverwerking, red.) in 1988, toen liepen veel mensen te mopperen”, herinnerde een handelaar zich.

De aandelenhandel is opgesplitst in een markt voor grote orders (wholesale-segment) voor voornamelijk de professionele handel en een markt voor kleine orders (retail-segment) voor vooral particulieren. De wholesale-handel loopt via Asset, een advertentie-scherm waarin buitenlandse en Nederlandse banken prijzen afgeven en beleggers rechstreeks mel elkaar handelen, en via Aida, waarin de beursleden prijzen afgeven. De markt voor kleine orders wordt onderhouden door de hoeklieden, die specialist zijn geworden in een fonds en voortdurende prijzen afgeven ten behoeve van particulieren.

Amsterdam hoopt met de automatiseringen de aandelenhandel goedkoper te maken en de spread (verschil tussen aan- en verkoopprijs) te verkleinen. Daarmee moet een deel van de aan het Londense Seac verloren aandelenhandel worden teruggewonnen. De institutionele beleggers toonden zich vanmorgen positief over de spread die de eerste koersnoteringen te zien gaven en die kleiner waren dan in Seac.

De hoekmansbedrijven zijn gistermiddag verhuisd van de nissen aan de rand van de vloer naar het hart van de beursvloer. Ettelijke duizenden telefoonlijnen zijn daarvoor omgelegd en opnieuw aangelegd. “Het is heel erg soepel gegaan. We hebben twee mensen per fonds en hebben daarvoor onlangs wat nieuwe krachten aangetrokken”, zei directeur R. Zieck van het hoekmansbedrijf Van der Wielen dat vanmorgen de première verzorgde van de aandelen DSM en Elsevier. De nissen waarop nu nog de naambordjes prijken van de bedrijven, worden de komende weken verbouwd voor de banken en commissionairs die ondanks het verdwijnen van de vloerplicht een zetel op de beursvloer handhaven.

Van Ittersum is buitengewoon ingenomen met de opstelling: “Het is beter zo. De banken en commissionairs hebben in de nissen meer privacy en dat hebben ze nodig voor het contact met de klanten. De handelaren in het centrum willen graag met elkaar kunnen praten. Het is ook erg levendig dat de handelaren op de vloer blijven; het geeft hen ook de mogelijkheid om wat achtergrondinformatie op te pikken.”

Bij de opening toonden enkele handelaren zich nog wat zenuwachtig, maar de nervositeit verdampte snel. Gisteravond was er nog wat geoefend en bovendien hebben de handelshuizen ervoor gezorgd vandaag niet te veel orders te hebben. De koersen vertoonden vanmorgen meteen al de voorspelde, forse bewegingen die aan het systeem zijn verbonden: Ahold daalde op een kleine order meteen 50 cent. Vanavond al draaien de handelaren de orders van vrijdag uit (wat normaal op de rustige maandagochtend gebeurt) om die morgenochtend te kunnen vergelijken met de gegevens van de beurs.

    • Doorfinanciële Karel Berkhout