Aandeelhouders over de streep bij vorming van Paramount-Viacom

NEW YORK, 30 SEPT. De aandeelhouders van Viacom en Blockbuster hebben gisteren in New York en Fort Lauderdale hun goedkeuring gegeven aan de fusie van de twee bedrijven.

Daarmee is nu formeel de overname van Paramount Communications door Viacom voltooid. Met toezeggingen van videoverhuurbedrijf Blockbuster en telefoonmaatschappij Nynex kon tv-produktiemaatschappij Viacom in februari een winnend bod van ongeveer 9,75 miljard dollar in contanten en aandelen uitbrengen op het mediaconcern Paramount. Daarmee kwam een eind aan een vijf maanden durende overnamestrijd tussen Viacom en en het mediaconern QVC.

Het fusieplan tussen Viacom en Blockbuster kwam in de laatste fase tot stand toen Viacom de contanten van Blockbuster hard nodig had om het bod tot 105 dollar per aandeel op te kunnen drijven. Blockbuster droeg daardoor 1,85 miljard dollar bij maar topman Wayne Huizenga had verzuimd zijn aandeelhouders te raadplegen. De fusie tussen de twee bedrijven, geschat op 8,4 miljard dollar, geschiedde met gesloten beurzen.

Het aandeel Blockbuster maakte onmiddellijk na de fusieaankondiging in januari een vrije val. Investeerders in Blockbuster dachten dat de bieders nu hun hand overspeeld hadden en vonden Paramount geen 10 miljard waard. De grootaandeelhouders onder hen kwamen in het geweer en stapten naar de rechter.

Lange tijd leek de Paramount-Viacom fusie nog aan een zijden draadje te hangen omdat het Blockbuster-management zelf slechts 23 procent van de Blockbuster-aandelen in handen had. Philips is met 8 procent een van de grote externe aandeelhouders. De tijd heelde alle wonden en de Paramount Viacom fusie werd beklonken in juli. Op 20 september is met de boze Blockbuster-aandeelhouders een schikking getroffen. Zij kregen een premie van 10 procent op elk aandeel dat ze inleverden. Sinds vorige week stond niets een afronding van de transacties meer in de weg. De Viacom- en Blockbusteraandelen genieten sinds enkele maanden ook weer het vertrouwen van Wall Street, al ligt Blockbuster nog onder de koers die het aan het begin van dit jaar had.

De Blockbuster-aandeelhouders gaven gisteren met 70 procent van de stemmen hun fiat aan de fusie. De Viacom-aandeelhouders stemden met 95 procent voor de fusie. Sumner Redstone, die 85 procent van Viacom bezat, houdt een meerderheidsaandeel (62 procent) in de nieuwe combinatie Paramount Viacom. “Sumner en ik hebben de afgelopen tien dagen ons de benen uit het lijf gelopen langs aandeelhouders van Blockbuster”, aldus afgelopen maandag Frank Biondi jr., topman van de nieuw ontstane gigant Paramount Viacom.

Tegelijkertijd sloot het nieuwe bedrijf al arbeidscontracten met enkele tientallen Blockbuster-employes, hoewel die officieel per vandaag pas in dienst kunnen treden. Blockbuster-topman Wayne Huizenga krijgt een topfunctie maar zal zich langzaam terugtrekken uit het bedrijf. Blockbuster is een cruciaal onderdeel van het nieuwe concern omdat dat bedrijf voor een groot deel van de contanten moet zorgen om de enorme schuld plus rente af te betalen.

Paramount-Viacom zal naar verwachting een jaaromzet van 10 miljard dollar halen en is actief in alle uithoeken van medialand. Behalve een filmstudio is Paramount ook een tv-produktiebedrijf (Cheers, Star Trek), eigenaar van uitgever Simon & Schuster en uitgever MacMillan, vijf amusementsparken, radiostations en bioscopen. In januari begint Paramount samen met Chris-Craft met een nationale tv-zender. Paramount heeft al enkele tv-stations waaronder USA. Viacom is eigenaar van de kabelzenders MTV, Nickelodeon, The Movie Channel en Showtime, 12 plaatselijke tv-stations en 14 radiostations.

Blockbuster is de grootste videoverhuurketen in de wereld en is ook actief in de muziekdistributie (Superclub, Sound Warehouse, Music Plus). Het heeft een zeventig procent aandeel in Spelling Entertainment en 37 procent in Republic Pictures. Blockbuster is bovendien eigenaar van Virgin Interactive. Het nieuwe bedrijf Paramount Viacom is al begonnen om het dure hoofdkwartier van Paramount in New York te ontruimen. Het heeft ook voor 1,1 miljard dollar Madison Square Garden verkocht, inclusief het televisiestation MSG en de Knicks (basketbal) en de Rangers (ijshockey). Topman Biondi zal eerst verder de zaken op een rijtje willen zetten voor hij andere bezittingen gaat verkopen.

    • Lucas Ligtenberg