Aandeel Alcatel fors omlaag na lagere winstverwachting

PARIJS, 30 SEPT. De aandelenkoers van Alcatel-Alsthom, Frankrijks grootste industriële concern, is gisteren op de effectenbeurs in Parijs na de publikatie van tegenvallende halfjaarcijfers met 14 procent gekelderd tot het laagste niveau sinds begin dit jaar.

Tegen alle verwachtingen in zag het concern, dat aktief is op een breed veld van produkten variërend van telecom-apparatuur tot treinstellen, de winst over het eerste halfjaar van 1994 met bijna 33 procent inzakken tot 2,02 miljard franc (662 miljoen gulden). Alcatel-topman Pierre Suard verwees naar problemen bij de Duitse dochter en de algemeen slechte conjunctuur in de verslagperiode. Voor geheel 1994 rekent hij op een daling van het netto resultaat met 40 procent tot vier miljard franc.

Vóór Suards tijding gingen analisten nog uit van een daling met tussen de tien procent en twintig procent. Sinds 1987 was de winst van Alcatel alleen maar gestegen.

Het incident is de tweede terugslag voor Alcatel dit jaar. In juli werd een onderzoek naar topman Suard ingesteld op verdenking van fraude. Suard heeft die beschuldiging met kracht van de hand gewezen.

De val van het aandeel Alcatel trok gisteren de gehele Parijse beurs met zich mee. De CAC-40-aandelenindex sloot 1,5 procent lager op 1876 punten. Vanmorgen krabbelde de index met 0,2 procent iets terug tot 1880 punten.