Zoeken naar overlevenden voortgezet

TURKU, 29 SEPT. Finse reddingswerkers hebben vanmorgen de zoektocht hervat naar slachtoffers van de ramp met de veerboot Estonia, die gisterochtend zonk in de Oostzee. De kans dat nog overlevenden zouden worden gevonden werd miniem geacht.

Finse, Estse en Zweedse deskundigen zijn vandaag begonnen met een onderzoek naar de oorzaak van de ramp. “Het is niet te vergelijken met eerdere ongelukken waarbij de veerboten aan de oppervlakte bleven”, aldus de leider van de reddingsoperatie. De commandant van de Finse kustwacht, Raimo Piilikainen, zei dat de Estonia op een diepte van ongeveer tachtig meter ligt. Om de precieze locatie vast te stellen denkt men nog een dag nodig te hebben. “Eerst zullen we moeten proberen met sonarapparatuur de globale locatie vast te stellen en dan zullen we met robotcamera's de situatie in ogenschouw kunnen nemen.” Een commissie is begonnen met het verhoren van de overlevenden om zo een beeld te krijgen van mogelijke oorzaken.

Het totale aantal slachtoffers zal moeilijk kunnen worden vastgesteld, omdat ook personen aan boord zouden zijn gegaan zonder kaartje. Volgens de laatste opgaven zouden zich aan boord van de Estonia 775 passagiers en 188 bemanningsleden hebben bevonden. Tot dusver zijn 41 lichamen geborgen, die voor identificatie worden overgebracht naar Helsinki. Het aantal overlevenden is 141.

Volgens Hemming Eriksson, die aan boord was van een passagiersschip dat de Estonia te hulp kwam, dobberden nog tientallen lichamen in zee. “Velen waren slechts gekleed in ondergoed en zwemvest. Sommigen bewogen nog, maar door de hoge golven slaagden we er niet in hen aan boord te brengen.”

Familieleden van mogelijke opvarenden van de Estonia is gevraagd om foto's van vermiste verwanten om de identificatie te bespoedigen.

Het hoofd van de Estline die de veerboot Estonia exploiteerde, Johannes Johanson, zei vanmorgen in Tallinn: “Ik ben er zeker van dat de deuren van het schip niet de oorzaak van het ongeluk kunnen zijn.” De definitieve oorzaak zal pas kunnen worden vastgesteld als duikers naar het schip zijn afgedaald, zei hij. Hij sloot ook uit dat schuivende lading de oorzaak van het zinken van de Estonia was.

De meeste overlevenden van het schip zijn jonge mannen. Volgens de Nederlandse chauffeur Stephan Duyndam “was meer dan de helft van de mensen boven de 65. Die mensen waren sowieso kansloos.”

Pag.5: Condoleances komen uit de hele wereld

Uit de hele wereld beginnen reacties binnen te stromen. De Amerikaanse president Clinton, zijn Russische collega, Boris Jeltsin, de Duitse bondskanselier Kohl, de Britse koningin Elizabeth en vele anderen betuigden hun deelneming.

De Zweedse premier Carl Bildt, die gisteren voor spoedoverleg met zijn Finse en Estse collega naar Helsinki vloog, noemde het de grootste catastrofe die Zweden in de laatste decennia heeft getroffen en sprak zijn deelneming uit aan de nabestaanden. Hij kondigde aan dat bergers zullen proberen bij het schip te komen om te zien of er mogelijkheden zijn het te lichten.

Zowel in Zweden als in Estland werden gisteravond kerkdiensten gehouden, waarbij ministers, politieke leiders en tal van ambassadeurs aanwezig waren om met familieleden te spreken.

Vanmorgen werd de zoektocht naar slachtoffers nog voortgezet met een tiental helikopters en drie schepen van de Finse kustwacht, die een groot zeegebied afzoeken. Overlevenden werden vanmorgen niet meer aantroffen. De wind in het gebied is inmiddels gaan liggen en de lucht is helder. Het zoeken werd gisteravond om acht uur afgebroken in verband met de duisternis. (Reuter, AP, AFP)