Wapens IRA

BELFAST, 29 SEPT. Ontwapening van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) is “niet realistisch zolang er geen politieke overeenkomst is gesloten”. Dat heeft Martin McGuinness, tweede man van Sinn Fein, de politieke vleugel van het IRA, gisteren gezegd tegen de Belfast Telegraph. “Het IRA is niet de enige gewapende organisatie in Noord-Ierland; de protestantse loyalisten, die zich verzetten tegen de vereniging van Ierland, zijn tot de tanden gewapend.” De Britse premier Major heeft gezegd dat de ontwapening van de loyalisten in Noord-Ierland pas zal worden besproken drie maanden nadat een “permanente” wapenstilstand een feit is. McGuinness zei in het vraaggesprek nooit het woord “permanent” te gebruiken ten aanzien van de door het IRA afgekondigde wapenstilstand, “omdat er erg weinig zaken in het leven permanent zijn”.