VS en Rusland: ontwapening moet versneld

WASHINGTON, 29 SEPT. De Verenigde Staten en Rusland zullen het ontmantelen van kernwapens versnellen, als het Start II verdrag eenmaal door beide landen is geratificeerd.

Dat heeft president Clinton tijdens de persconferentie ter afsluiting van de topconferentie met de Russische president Jeltsin in het Witte Huis gezegd. “We zullen de wereld voor ons allemaal veiliger maken”, beloofde Clinton.

Zowel de Amerikaanse Senaat als het Russische parlement moeten het verdrag dat het aantal kernwapens voor de lange afstand in het jaar 2003 tot beneden de 3500 moet terugbrengen, nog goedkeuren. Door versnelde ontmanteling te beloven hoopt Clinton het Russische parlement een reden extra te geven tot ratificatie. Ook hebben beide presidenten afgesproken te beginnen aan onderhandelingen voor een volgend Startverdrag. Ook hebben Clinton en Jeltsin een commissie opgericht voor eventuele veranderingen in het verdrag tegen opstelling van antiraketwapens (ABM). Met het oog op de dreiging van terroristen en eventuele nieuwe kernmachten bestudeert de Amerikaanse regering de ontwikkeling van nieuwe antiraketwapens.

Clinton en Jeltsin tekenden overeenkomsten over samenwerking in de ruimtevaart, douanezaken, bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad en de vestiging van joint ventures in Rusland. Ze erkenden dat ze van mening verschillen over de opheffing van het wapenembargo tegen de moslims in Bosnië. Onder Amerikaanse druk heeft de Bosnische regering verzocht om de opheffing van het embargo zes maanden uit te stellen. Het is onduidelijk of de Veiligheidsraad nog over een resolutie ter opheffing van het embargo over zes maanden gaat debatteren. Volgens Jeltsin, wiens land het vetorecht heeft, niet. “Over zes maanden zullen we nog wel zien”, zei hij.

Jeltsin zei gisteren dat Rusland de omstreden wapenleveranties aan Iran pas zal staken, als het in 1988 gesloten contract helemaal is uitgevoerd. Hij zou geen nieuw contract over wapenleverantie afsluiten met Iran.

Clinton en Jeltsin hebben lang gepraat over het conflict tussen Armenië en Azerbajdzjan om Nagorny Karabach. Clinton zei gisteren dat Jeltsin in Nagorny Karabach het voorbeeld van de Amerikaanse invasie in Haïti zou moeten volgen door de Verenigde Naties in te schakelen. “Zoals u weet, zijn we in Haïti niet alleen opgetreden.”

Vandaag vliegt Jeltsin door naar Seattle om een kijkje te nemen bij Boeing en om met zakenlieden te praten, onder andere over investeringen.

    • Maarten Huygen