Spanning in Sarajevo blijft oplopen

SARAJEVO, 29 SEPT. Na een onderbreking van twee weken beschikken de inwoners van Sarajevo sinds gisteren weer over elektriciteit, gas en water. Niettemin blijft de spanning in de stad oplopen als gevolg van de oplopende strijd tussen moslims en Serviërs rond de hoofdstad en de conflicten tussen de Serviërs en de VN-vredesmacht UNPROFOR.

VN-waarnemers constateerden gisteren een toename van de gevechten rond Sarajevo, waar bovendien de Bosnische Serviërs VN-personeel het werk onmogelijk bleven maken. Volgens een VN-woordvoerder is “de toestand met betrekking tot de bewegingsvrijheid kritiek”. De Serviërs weigeren met de VN te overleggen. Het vliegveld van de stad is nog steeds gesloten wegens de “onaanvaardbare eisen” van de Bosnische Serviërs.

Wel hebben de Serviërs een konvooi van twaalf VN-vrachtwagens en dertig Britse blauwhelmen, die ze een week lang hebben tegengehouden, doorgang verleend. Het konvooi is inmiddels in de moslim-enclave Gorazde in het oosten van Bosnië aangekomen. De Serviërs hieven hun blokkade op na een gesprek van de opperbevelhebber van de VN-vredesmacht, generaal Sir Michael Rose, met de politieke leiders van de Bosnische Serviërs. Rose wil het overleg morgen hervatten en het concentreren op de hervatting van de luchtbrug op Sarajevo, de doortocht van humanitaire konvooien en het Servische verbod op vluchten van VN-helikopters.

De betrekkingen tussen de VN en de Serviërs verslechterden na de luchtaanval van de NAVO, vorige week donderdag, op een tank van de Serviërs nabij Sarajevo. Bovendien weigeren de VN in te gaan op wat ze noemen “chantage” van de Serviërs, die van de hulpkonvooien benzine eisen in ruil voor doortocht.

Rusland, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben gisteren positief gereageerd op het besluit van Bosnië om niet langer een snelle opheffing van het wapenembargo tegen de moslims te eisen. President Izetbegovic van Bosnië heeft in de Verenigde Naties een besluit van de Veiligheidsraad bepleit, dat voorziet in de opheffing van dit embargo, maar waarin tevens wordt bepaald dat die opheffing pas over zes maanden van kracht wordt.

De concessie van Izetbegovic werd door Russische, Britse en Franse ministers weliswaar begroet, maar de Franse minister van buitenlandse zaken, Juppé, tekende daarbij aan dat Frankrijk en de andere Europese landen ook over een half jaar tegen de opheffing van het wapenembargo zullen zijn. “Niet alleen Frankrijk en Groot-Brittannië hebben bezwaren tegen een automatische opheffing van het embargo over zes maanden. Er bestaat unanimiteit over bij de Europese landen en bij landen als Canada, die [in Bosnië] grondtroepen hebben”, aldus Juppé.

De Amerikaanse minister van defensie, William Perry, heeft gisteren de Bosnische Serviërs gewaarschuwd voor nieuwe NAVO-aanvallen als ze niet ophouden Sarajevo “te wurgen”. De NAVO moet in Bosnië met “overtuigend geweld” en niet met “kleine antwoorden” reageren, aldus Perry. (Reuter, AP, AFP)