Spaanse Senaat akkoord met aanpassen grondwet

MADRID, 29 SEPT. Met vrijwel algemene stemmen heeft de Spaanse Senaat gisteren ingestemd met het aanpassen van de Spaanse grondwet.

De Senaat, nu een representatief orgaan waarin de verschillende provincies zijn vertegenwoordigd, zal worden omgevormd tot een Kamer voor de zeventien autonome regio's. Het besluit om de Senaat om te vormen was het sluitstuk van een drie dagen durend debat over de toekomstige verhoudingen tussen de centrale regering in Madrid en de autonome regios's, die de afgelopen jaren een steeds grotere mate van zelfbeschikking hebben gekregen. De debatten, waar gedurende twee dagen afgezien van de senatoren, ook de regering en zestien van de zeventien regiopresidenten aan deelnamen, stonden vooral in het teken van het onafhankelijkheidsstreven van de drie meest autonome regio's: Catalonië, Baskenland en Galicië.

Zo deed de nationalistische president van Baskenland niet mee aan de debatten, nadat zijn partij, de PNV, openlijk de Spaanse grondwet had afgewezen. Niettemin stemden de senatoren van de PNV, die alleen de laatste dag van de debatten aanwezig waren, uiteindelijk in met de hervormingsplannen voor de Senaat. Een speciale commissie zal zich nu gaan buigen over de samenstelling en het toekomstig functioneren van de Senaat.

Rechtskundig en politiek is de aanpassing van de grondwet een gevoelig punt in Spanje. Hoewel over de regionalisering van de Spaanse staat een algemene concensus lijkt te bestaan, bestaat er politiek grote verdeeldheid over de mate waarin de regio's zelfbeschikking moet worden toegekend.