Siemens in Escom computerwinkels

Het Duitse concern Siemens gaat via haar computerdivisie Siemens Nixdorf Informatiesystemen een belang van 10 procent nemen in het Duitse computerbedrijf Escom. Escom beschikt over 254 cumputer verkopende winkels in negen Europese landen, waaronder Nederland, en produceert ook zelf personal computers.

Siemens Nixdorf Informationssystemen verwerft het belang in Escom via een kapitaalvergroting in november. Het is onder meer de bedoeling Escom-computers te produceren bij SNI. De produktie gebeurt op het ogenblik in fabrieken in Nederland (Hoofddorp en Nieuw Vennep), de Oostduitse stad Dresden en Engeland.

Escom boekte in 1993 een omzet van 1,34 miljard mark (11,5 miljard gulden) en denkt die dit jaar te vergroten tot 1,55 miljard mark (1,75 miljard gulden). Bij het bedrijf werken ongeveer 3000 mensen, waarvan 200 in Nederland. SNI behaalde in 1993 een jaaromzet van 11,9 miljard mark (13,4 miljard gulden) en telt 40.000 werknemers.

Escom heeft in Nederland 35 eigen computerwinkels en levert ook aan 50 andere zaken. Volgens de verantwoordelijke man voor de Benelux, Scandinavië en Groot-Brittannië, B. van Tienen, zal het aantal winkels in Nederland waaraan Escom levert binnen twee maanden stijgen tot 250.

De pc-merken die Escom verkoopt variëren van land tot land. In Nederland gaat het om Compaq, Tulip en het eigen merk. Het ligt voor de hand dat SNI zijn computers via de participatie ook door Escom wil laten verkopen, zeker in Duitsland, maar volgens Van Tienen valt daarover nu nog niets te zeggen. Van Tienen was een aantal jaren directeur van de Nederlandse vestiging van de Amerikaanse computerfabrikant Commodore. In het voorjaar van 1993 begon hij een eigen computerwinkelketen onder de naam The Champs die vooral Olivetti-pc's aan de man bracht. Van Tienen deed The Champs al na enkele maanden over aan Escom en ging zelf ook mee.