Sherry-stier met uitsterven bedreigd

MADRID, 29 SEPT. Alleen het benoemen tot 'openbaar kunstbezit' lijkt hen nog te kunnen redden, de 97 karakteristieke, reusachtige zwarte stieren die over heel Spanje verspreid midden in het landschap staan opgesteld, dienen te verdwijnen. Een nieuwe wet, die eind vorige week officieel van kracht werd, verbiedt drankenfabrikant Osborne om buiten de bebouwde kom nog langer reclame te maken. En behalve Osborne dreigt Spanje hierdoor een beeldmerk van internationale bekendheid kwijt te raken.

Osborne, producent van sherry en brandy, startte 37 jaar geleden met het plaatsen van de eerste stieren in het Spaanse landschap. De eerste stiertjes van zeven meter groeiden in de jaren tot zwarte reuzen die met hun meer dan twintig meter hoge kop en hun imponerende silhouetten langs de autowegen in het uitgestrekte Spaanse landschap opdoken.

Al in 1988 werd als gevolg van de harmonisatie aan de Europese regelgeving de Spaanse wet aangepast en moest Osborne zijn naam van de stieren verwijderen. Dat maakte de reclameborden er volgens velen echter alleen maar mooier op. Behalve voor Osborne werden de stieren in toenemende mate gezien als een algemene reclame voor Spanje. Bij een onderzoek bleek dat drie kwart van de Spanjaarden zich nauwelijks meer realiseerde dat het om een reclamebord ging.

Tot dusver heeft het ministerie van openbare werken, transport en milieu laten weten dat er evenwel geen uitzonderingen op de wet gemaakt zullen worden: de stier moet weg. Tegenover het dagblad El Mundo heeft een woordvoerder verklaard dat de drankenfabrikant alle reddingsmoegelijkheden zal onderzoeken, maar dat de kansen waarschijnlijk niet groot zijn. Uitweg biedt wellicht het uitroepen van de stier tot een algemeen, openbaar kunstbezit dat in stand gehouden dient te worden. Eerder voerden een groot aantal bekende kunstenaars actie om de stier te beschermen. Daar onder behoorde de huidige minister van cultuur Carmen Alborch.

Mocht het niet lukken de stier van de ondergang te redden dan overweegt Osborne de beesten aan te bieden aan verzamelaars. Deze zullen evenwel over een flinke expositieruimte dienen te beschikken. De stier heeft een beeldoppervlak van zeker 150 vierkante meter en weegt 50.000 kilo.

    • Steven Adolf