Schaker Salov neemt leiding tegen Barejev

TILBURG, 29 SEPT. Half verscholen achter de schaaksters, die in hun Kandidatentoernooi inmiddels tot de zestiende ronde zijn gevorderd, heeft Valery Salov zich een prettig zicht verschaft op de hoofdprijs van honderdduizend gulden in het Interpolis-schaaktoernooi. Evgeny Barejev moest de eerste finalepartij na 57 zetten gewonnen geven en zal in de herkansing terug moeten slaan om een barrage uit het vuur te slepen.

De bescheiden positie tegen de achterwand die de twee Russische finalisten in de speelzaal innamen, wekte niet de indruk dat ze begonnen waren anderhalve ton te verdelen. Het leek meer een kruising tussen een Dada-toneelstuk waar het doek maar half was opgehaald en een competitie-partijtje dat twee liefhebbers inhaalden op de clubavond van een bevriende vereniging.

De spelers zelf hadden er weinig problemen mee. Na ruim twee weken schaken oogden ze vermoeid. Barejev bekende voor de partij dat hij zijn vrije dag in totale ledigheid had doorgebracht. “Een beetje wandelen, een beetje slapen. Tot meer was ik niet in staat.” Ook Salov leek de avonduren die hem restten na zijn gewonnen barrage tegen Ivantsjoek niet aan diepgaande theoriestudie te hebben gewijd. De Madrileense Rus, toch al geen studiehoofd, improviseerde praktisch vanuit de beginstand. Voorzichtigheid voerde de boventoon. De stukken zochten een acceptabel veld, de pionnen kwamen niet verder dan de derde rij.

Barejev nam het geboden ruimtelijk overwicht met dezelfde omzichtigheid aan. Na drie uur spelen waren er pas twintig zetten gedaan. Dat was het moment waarop de vlam in de pan sloeg. Een actie van Salov op de koningsvleugel leidde tot een fel handgemeen, inclusief een stukoffer van Barejev. Op het eerste gezicht kon Barejev tevreden zijn over de transactie, maar Salov liet na de partij weten dat de samenwerking van de witte stukken juist hem uitstekend spel had gegeven. Van winst was evenwel nog lang geen sprake. Zoals Salov onomwonden stelde: “De stelling was ongetwijfeld remise, maar hij speelde een aantal werkelijk ongelooflijke zetten. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik ineens concrete winstkansen kreeg.” De verzilvering daarvan was de gerenommeerde fijnschaker wel toevertrouwd. Na zes uur spelen behaalde hij een unieke overwinning. Sinds de invoering van het knock-out systeem in Tilburg was nog geen enkele 'normale' finale-partij in een beslissing geëindigd.

In Linares, bij de halve finales van het wereldkampioenschap van de PCA, heeft Gata Kamski de zesde partij gewonnen van Nigel Short. Anand remiseerde met Michael Adams. Kamski en Anand leiden beiden met 5-1. Ze hebben vandaag aan remise genoeg om hun matches te winnen. De twee winaars spelen dit najaar tegen elkaar om het recht PCA-wereldkampioen Kasparov uit te dagen.

    • Dirk Jan ten Geuzendam