Salzburg dient protest in na zege van Milan

ROTTERDAM, 29 SEPT. Austria Salzburg heeft gisteravond protest aangetekend tegen de uitslag van de wedstrijd tegen AC Milan. Salzburg verloor de tweede wedstrijd in groep D van de Champions League in Milaan met 3-0. Maar de doelman van Salzburg zou tijdens het duel aan het hoofd zijn geraakt door een vanaf de tribune gegooide fles water. In dezelfde groep won Ajax met 2-1 van AEK Athene. Barcelona verloor in Zweden met 2-1 van IFK Gothenburg, Anderlecht in Portugal met 3-1 van Benfica.

De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond (UEFA) doet op 6 oktober een uitspraak over het protest van Salzburg. Als de UEFA het protest honoreert, wacht AC Milan een zware straf. Milan kan een boete krijgen of de volgende wedstrijden in een leeg stadion moeten spelen. Ook kan de UEFA beslissen dat de wedstrijd overgespeeld moet worden.

In de veertigste minuut, vlak na het eerste doelpunt van Milan, zakte de doelman van Salzburg, Otto Konrad, ineen en greep hij met zijn handen naar zijn hoofd. Na behandeling kon hij doorspelen. Hij bleef in het vervolg telkens aan zijn hoofd voelen. Direct na het tweede doelpunt, in de 59ste minuut, werd hij vervangen. Hij is na afloop onderzocht in een ziekenhuis, waar hij een nacht moest blijven ter observatie.

Officials van AC Milan hebben de beschuldigingen ten stelligste ontkend en zeggen dat Konrad de boel belazerde. “Als hij al geraakt is, is het door een plastic fles”, zei trainer Capello na afloop. Capello vond dat de UEFA Konrad moest bestraffen. “Hij kon zelf het veld af in de rust, maar moest later opeens een ambulance hebben.” De manager van Milan, Galliani, citeerde getuigen die achter het doel stonden en zeiden dat Konrad niet geraakt was. De waarnemer van de UEFA, de Fransman Vautrot, deelde naderhand mee dat in de omgeving van het doel van Konrad twee gevulde flesjes en een ijzeren voorwerp waren gevonden.

In 1989 in de wedstrijd Ajax - Austria Wien werd de Oostenrijkse doelman Wohlfarth getroffen door een vanaf de tribune gegooide ijzeren staaf. De UEFA besliste toen dat Ajax de wedstrijd verloren had met 3-0 en schorste de club een jaar lang voor internationaal voetbal. Bovendien moest Ajax de volgende drie thuiswedstrijden minimaal 100 kilometer van huis spelen.

In 1990 werd een overwinning van AC Milan in de Italiaanse competitie op de latere landskampioen Napoli omgezet in een reglementaire 2-0 nederlaag, nadat Napoli-speler Alamao in het San Siro-stadion was getroffen door een geldstuk. Milan heeft altijd gezegd dat Napoli die zaak overdreef en zonder deze overwinning nooit kampioen zou zijn geworden.

Bij Milan ontbraken gisteravond Savicevic (geblesseerd) en Lentini (ziek). Donadoni zat op de bank. Baresi moest in de twintigste minuut met een oogwond worden vervangen. Stroppa scoorde 1-0, na een voorzet van Gullit. Simone maakte de twee treffers na rust.

In groep A verloor Barcelona in Gothenburg met 2-1 van IFK. Barcelona stond lange tijd met 1-0 voor, maar moest in het laatste kwartier twee treffers toestaan. Eerst scoorde Erlingmark, twee minuten voor tijd maakte de 20-jarige Blomqvist het winnende doelpunt met een kopbal. Stoitsjkov had de score geopend. Hij had een slechte terugspeelbal van Pettersson (ex-Ajax) opgepikt. In Turkije speelden Galatasaray en Manchester United met 0-0 gelijk. United leidt de groep met drie punten.

In groep B won Bayern München, dat de eerste wedstrijd had verloren van Paris St. Germain, met 1-0 van Dinamo Kiev. Paris St. Germain won thuis met 2-1 van Spartak Moskou met doelpunten van Le Guen en de Braziliaan Valdo. De club uit Parijs heeft vier punten.

In groep C verloor Anderlecht in Lissabon met 3-1 van Benfica, waar de Belgische doelman Preud'homme een hoofdrol speelde. Benfica had de zege vooral te danken aan aanvaller Caniggia. De Argentijnse international scoorde in de eerste helft twee keer. Anderlecht had de eerste wedstrijd thuis met 0-0 gelijk gespeeld tegen Steaua Boekarest. Hajduk Split, de kampioen van Kroatië, won met 1-0 van Steaua Boekarest. Benfica en Split leiden de groep met drie punten.