SALSA NICOLETTA

Nu is de tijd om pesto te maken. Dikke bossen basilicum zijn te koop voor betrekkelijk weinig geld. Al eerder schreef ik op deze plek over die koude Italiaanse pastasaus op basis van fijngewreven basilicumblad, knoflook, zeezout en pijnboompitten. Pasta met pesto is een wonder van eenvoud en onovertroffen in smaak - mits de knoflook met beleid wordt gehanteerd en er niet wordt afgedongen op de kwaliteit van de resterende ingrediënten, te weten olijfolie extra vierge en pecorino romano en/of parmiggiano reggiano. Een grote hoeveelheid zelfgemaakte pesto kan heel goed in een pot, en bedekt met een laag olijfolie, worden bewaard in de ijskast. (Over kant-en-klare fabriekspesto praat ik hier niet, de smaak van die groene saus heeft niets met pesto te maken). Wie lekkere pesto in huis heeft kan er vele kanten mee op. De studerende dochter van mijn Italiaanse achternicht, die tweemaal per dag pasta kookt omdat ze er dol op is, is zeer bedreven in het variëren van pastasauzen. Roer maar wat pesto door de pommarola (Napolitaanse tomatensaus), zei ze grijnzend en bewoog haar gestrekte rechterhand goedkeurend heen en weer terzijde van haar rechteroor. Een nieuwe lichting in de keuken, brengt nieuwe smaken in de familie.

Voor 2 personen:

1 1/2 eetlepel olijfolie

1 stengel bleekselderij, fijngehakt

1/2 worteltje, fijngehakt

1 uitje, gepeld en fijngehakt

1 blik (400 gram) gepelde pruimtomaten

2 volle eetlepels verse pesto

pecorino romano (facultatief)

Verhit de olie in een ruime bakpan of hapjespan en smoor daarin de fijngehakte groenten, onder af en toe roeren, op laag vuur gedurende 20 minuten. Prak de tomaten fijn, doe ze bij de groenten, voeg zout naar wens toe en laat het geheel 35 minuten in gesloten pan zachtjes koken. Pureer de saus in een foodprocessor (of gebruik een roerzeef met fijne schijf) en doe haar terug in de pan. (Tot zover kan de saus van te voren worden gemaakt). Laat de verkregen pommarola goed doorwarmen en roer er van het vuur af de pesto door. Lepel de saus snel over bijtgaar gekookte spaghetti of penne en serveer direct. Nicoletta's saus is fris en geurig maar wie wil strooit nog een lepeltje geraspte Italiaanse schapekaas over de saus.

    • Florine Boucher