Onzekerheid over lijst opvarenden

“Een grote chaos”, dat waren de eerste woorden van een inwoonster van de Estse hoofdstad Tallinn vanmorgen over de gevolgen van de ramp met de veerboot Estonia. “De kranten drukken vanmorgen de namen af van de slachtoffers, maar de gisteravond beschikbare lijsten blijken niet te kloppen. Een gezin van vijf personen dat als vermist stond opgegeven, bleek gewoon thuis te zijn. En dat is niet de enige fout.”

De verwarring over de identiteit van de slachtoffers was mede zo groot, omdat aan boord zich een groot aantal 'ratten' zou hebben bevonden, passagiers die zonder een ticket aan boord waren toegelaten. De tragedie begon eerst vandaag in volle omvang tot de Esten door te dringen. Zo is onder meer het gehele gemeentebestuur van de stad Võru bij de ramp om het leven gekomen. Bij de terminal aan de haven werden veel bloemen gebracht, cafés en bioscopen zijn gesloten. Zaterdag wordt in de concertzaal Estonia in Tallinn een herdenkingsconcert voor de slachtoffers gehouden.

In de Estse pers wordt erop gewezen dat de ramp zich heeft voorgedaan op het moment dat wordt herdacht dat duizenden Esten vijftig jaar geleden voor de Russen naar Zweden vluchtten. “Daarbij kwamen toen 20.000 Esten om het leven. In Stockholm zou aanstaande zaterdag een herdenking worden gehouden, maar die is nu in het teken van de nieuwe ramp geplaatst”, aldus de inwoonster van Tallinn.

De Estse president, Lennart Meri, heeft een onderzoekscommissie ingesteld die onder leiding staat van minister van transport Ande Meister. “Iedereen staat onder zware sruk en veel mensen hebben al hun oordeel gegeven over de oorzaak van de ramp, maar een officiële verklaring zal worden afgelegd door de commissie”, aldus de minister.

De ramp met de Estonia kan de verzekeraars 110 miljoen dollar gaan kosten, zo meldt de krant Lloyd's List. De Estonia zelf was bij een Zweeds bedrijf verzekerd voor een bedrag van 60 miljoen dollar. De in Oslo zetelende verzekeringsmaatschappij Assuranceforeningen Skuld, zal waarschijnlijk vijftig miljoen dollar schadevergoeding aan slachtoffers en nabestaanden moeten uitbetalen.