Lusteloze beurs sluit in afwachting van nieuw tijdperk

AMSTERDAM, 29 SEPT. Na een eeuw waarin het beurshandelsysteem nagenoeg onveranderd is gebleven begint morgen op Beursplein 5 een nieuw tijdperk waarin de traditionele hoekman ophoudt te bestaan. Om de ingrijpende reorganisatie soepel te laten verlopen ging de beurs vanmiddag om twaalf uur al dicht.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen duidelijk niet met zijn hoofd bij de handel. Hoeklieden waren nauwelijks bereid posities in te nemen, in afwachting van het nieuwe systeem van beeldschermhandel dat morgen wordt ingevoerd. Alleen DSM en Philips waren opmerkelijke dalers.

“Bijna niemand is bereid grote risico's te nemen”, zei een handelaar. “Dat laat men liever over aan de nieuwe specialist in een bepaald fonds.” Morgen gaat de beurs over op een systeem van beeldschermhandel, waarbij grote partijen via de computer en dus niet op de beursvloer aandelen en obligaties kunnen verhandelen. De beurs hoopt daarmee een deel van de handel dat is weggelekt naar de goedkopere Londense markt, terug te halen.

Tegen de middag zakte de AEX-handelsindex 1,41 punt naar 403,70. Ook Londen opende zwakker (min 17 punten) en de prognose voor Frankfort was eveneens negatief. De Duitse markt verkeert in onzekerheid over de komende parlementsverkiezingen, waar Kohl mogelijk toch verslagen wordt door een rood-groene coalitie. Dat deed de D-Mark ook zakken naar 1,12. Verder wordt een renteverhoging in Duitsland niet uitgesloten.

De obligatiemarkt in Amsterdam was over het algemeen enkele dubbeltjes lager. Bij de hoofdfondsen moest DSM 2 gulden inleveren en kwam het chemiefonds uit op een koers van 152,60, na een stijging de afgelopen dagen. Philips zakte negen dubbeltjes naar 53,50.

Heineken leverde vijftig cent in in, waarmee de koers zakte tot 239,00 gulden. Opvallende stijger was Océ met 1,30 naar 72,30. Op de lokale markt werd kabelfabrikant NKF zonder vraag aangeboden voor 211 gulden, waarmee het fonds 4 gulden omlaag ging.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren winst weten te boeken. Het Dow Jones-industrie gemiddelde ging met 15,14 punten omhoog tot 3.878,18. Woensdag werden 330 miljoen aandelen omgezet tegen 291 miljoen een dag eerder. De beursindex stond de hele dag door op winst, mede veroorzaakt door de obligaties, die hoger waren door de goede respons op de verkoop van 11 miljard dollar aan vijfjarig schatkistpapier. Dinsdag waren de obligaties nog lager wegens de teleurstelling over het uitblijven van een renteverhoging in de VS.

In de middag werd bekendgemaakt dat de orderontvangst bij de Amerikaanse producenten van duurzame goederen in augustus is gegroeid met 6 procent, het hoogste percentage sinds december 1992. Normaal gesproken voedt een dergelijk gegeven de angst voor inflatie en hogere rente, waardoor de obligaties en dus ook de aandelen naar beneden gaan. De groei van de onderontvangst van augustus was echter vertekend, omdat de autoproducenten in de VS net hun jaarlijkse modelwisseling achter de rug hadden, wat altijd meer vraag tot gevolg heeft.

De dollar deed tegen het einde van de handel in New York 1,7375 na 1,7280 op dinsdag. Geruchten dat de VS en Japan dichter bij elkaar zijn gekomen in hun handelsbesprekingen waren daar bepaald niet vreemd aan.

TOKIO Oplevende koopdrift van pensioenfondsen en verzekeringsconglomeraten had vandaag op de effectenbeurs van Tokio een gunstige invloed op het Nikkei-225 gemiddelde dat met 107,52 punten steeg tot 19.615,12