Longpestepidemie India blijft zich nog uitbreiden

ROTTERDAM, 29 SEPT. De pestepidemie in India breidt zich steeds verder over het land uit. Het Nationaal Instituut voor Infectieziektes in New Delhi meldde vandaag dat nu naar schatting 1.400 gevallen van pest zijn gesignaleerd, verspreid over zes van de 25 Indiase deelstaten. Het aantal doden bedraagt officieel 47.

Intussen groeit het aantal landen dat strenge veiligheidsmaatregelen neemt om te voorkomen dat de ziekte via reizigers wordt verspreid. Frankrijk heeft zijn burgers vandaag aangeraden voorlopig niet naar India te reizen. Het vliegverkeer tussen India en de landen van het Arabisch schiereiland is vrijwel stil komen te liggen. Zes Golfstaten (Saoedi-Arabië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Oman en Bahrein) alsmede Jemen hebben alle vluchten van en naar Indiase bestemmingen voor onbepaalde tijd geannuleerd. Een Boeing-747 van Air India, die gisteravond met 245 passagiers onderweg was van Bombay naar het Saoedische Jeddah, moest op last van de Saoedische autoriteiten rechtsomkeert maken.

Het gemiddelde aantal vluchten tussen India en de betrokken Arabische landen is normaal vijftig per week, waarvan er dertig worden verzorgd door Air India, de nationale luchtvaartmaatschappij. In de Emiraten alleen al wonen en werken circa een half miljoen Indiërs, een kwart van de bevolking daar. De Emiraten en Jemen hebben ook de scheepvaart met India stilgelegd.

Ook in andere landen maken de autoriteiten zich zorgen over de Indiase pestepidemie. Libanon sloot gisteren zelfs zijn grenzen voor alle Indiërs. In de buurlanden van India is de bezorgdheid het grootst. In Nepal is een medisch alarm van kracht geworden en in Bangladesh worden reizigers uit India medisch onderzocht. Maar ook in landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië worden reizigers uit India gecontroleerd op verdachte symptomen. Tot nu toe zijn geen 'export'-gevallen van de pest geconstateerd. Een inwoner van Berlijn die gisteren bij terugkeer van een reis door India de symptomen van de pest leek te hebben, bleek een aanval van bronchitis te hebben. Een luchtreiziger die gisteren onwel werd op een vlucht naar New York, had gewoon last van luchtziekte.

De Hoofdinspectie Volksgezondheid in Nederland heeft vooralsnog besloten reizigers uit India niet te onderzoeken. De Hoofdinspectie en het Rotterdamse Havenziekenhuis raden wel af de met pest geïnfecteerde gebieden in India te bezoeken. Het vaccin tegen de pest (in Nederland niet verkrijgbaar) heeft zoveel bijwerkingen dat het Havenziekenhuis injecties afraadt.