Kluivert blijft zichzelf in heksenketel

ATHENE, 29 SEPT. Ook buiten het veld leek hij absoluut niet op een nieuweling. Ajacied Patrick Kluivert, de pas sinds 1 juli 18-jarige matchwinnaar tegen AEK Athene (2-1), stond na afloop met één hand in zijn broekzak een horde Griekse journalisten te woord. Hij vertelde in eenvoudig Engels dat hij Ajax de beste club van Europa vindt. “Wij spelen elke wedstrijd om te winnen.” De Grieken hingen aan zijn lippen en klopten hem bewonderend op zijn schouders.

Hij is in zijn debuutjaar bij de senioren topscorer in de eredivisie, scoort nu ook in Europa, maar komt nog met de bus naar de training. Hij krijgt sinds kort rijles. Hij is ook nog niet volgroeid en wordt naar schatting nog zo'n vijf centimeter langer. Niet eens zo lang geleden, in 1986, was Kluivert één van de ballenjongens bij Ajax-VVV en mocht hij vol trots op de foto met Frank Rijkaard. Nu speelt hij samen met zijn toenmalige idool. “Dat begint eigenlijk al normaal te worden.” De foto staat overigens nog steeds op zijn kamer.

Aanvoerder Danny Blind noemde ondanks al zijn ervaring het afgeladen stadion van AEK “een heksenketel”. Zijn vijftien jaar jongere teamgenoot Kluivert bleek er toch niet warm of koud van te zijn geworden. “Je moet je er gewoon niets van aantrekken”, zei de spits na afloop. “Je weet dat je in een Europese uitwedstrijd wordt uitgefloten.” Maar het was wat dat betreft toch zijn debuut? “Ja, maar ik heb met de UEFA-jeugd in Spanje gespeeld en dat was ook een flinke herrie.”

Het is, legde hij uit, allemaal gewoon een kwestie van jezelf goed concentreren. Dat lijkt simpel. “Ik kan het ook niet anders uitleggen.” Maandagmiddag had hij nog geluisterd naar iemand die vertelde hoe hard en sluw zijn mogelijke tegenstander, de ervaren Manolas, is. Meer uit beleefdheid had hij zijn mond gehouden. “Ik merk het allemaal wel.”

Manolas kwam hij gisteravond maar sporadisch tegen. Vlachos, ook ervaren, was zijn directe tegenstander. De Griek had een zware avond. Hij boog respectvol het hoofd nadat hem was gevraagd wat hij van Kluivert vond. “Hij wordt een grote speler.” Kluivert was op zijn beurt ook goed te spreken over Vlachos. Die had hem fair bespeeld, vond hij. De enige overtreding op de Ajax-spits werd in de slotfase door de genoemde Manolas gemaakt.

Zijn doelpunt beschreef Kluivert kort, maar duidelijk. Jari Litmanen had hem aangespeeld, hij had de bal goed meegekregen en schoot toen “in het dak van het doel”. Hij had niet bewust gemikt. “Het is halen en niet meer kijken. Je weet wel waar die goal staat. Op zo'n moment ben ik meedogenloos, dan moet hij hangen.” In de slotfase kreeg Kluivert na een voorzet van Van Vossen nog een goede kans, maar de bal sprong van zijn voet af. “Dat had 3-1 moeten zijn”, concludeerde Blind na afloop. Ook trainer Louis van Gaal vond dat Kluivert meer had moeten scoren.

De nieuweling wordt kritisch gevolgd, want hij moet vooral niet naast zijn schoenen gaan lopen. “Ik blijf mezelf. Ik ga geen kapsones krijgen”, kondigde Kluivert zelf al aan. Dat wil echter ook weer niet zeggen dat hij bescheiden is. “Dat ben ik niet. Ik ben brutaal. Ja, hoe komt dat? Dat krijg je van huis mee.” Zijn vader was vroeger in Suriname een rechtsbenige linksbuiten van topclub Robin Hood.

Patrick Kluivert is zoals de meeste Ajacieden zelfverzekerd. Dat bleek gisteravond weer eens uit het antwoord op de vraag met wie hij van AEK van shirt heeft geruild. “Dat weet ik niet, met een of andere verdediger.” Na het duel van twee weken geleden tegen AC Milan kreeg hij het tenue met rugnummer 4 van Ruud Gullit. “Hij kwam in de kleedkamer naar me toegelopen. Hij kende me wel.”

De wedstrijd tegen Milan is tot nu toe de enige dit seizoen waarin Kluivert niet heeft gescoord. “Die verdedigers waren pienter, hoor. Ik kon geen bal rustig aannemen.” Hij was gespannen en bovendien verkeerde het veld in slechte staat, “een kleffe boel. Ik kon me geen mooie acties permitteren.” Kluivert gaf wel de beslissende voorzet voor de treffer van Litmanen. “Ik speelde Baresi door de benen.”

Aanvoerder Blind noemde Kluivert gisteravond “een verhaal apart”. “Hij was constant aanspeelbaar. Hij deed het vooral in de eerste helft fantastisch. De twee kansen die hij toen kreeg creëerde hij zelf.” Kluivert leek onvermoeibaar. Hij achtervolgde in de slotfase opponent Vlachos zelfs tot in het eigen strafschopgebied. Op het moment dat de bal aan de andere kant van het veld was liet Kluivert de handen even op zijn knieën rusten, maar slechts weinige mensen zullen dat hebben opgemerkt.

“Dit is harstikke te gek, hè”, zei hij na afloop met een ondeugende glimlach.

----

Even leek het dat de tweehoofdige adelaar, het embleem van AEK, inderdaad hoog kon vliegen, zoals voorzitter Melissanidis van de club uit Athene vooraf had aangekondigd. De Griekse kampioen nam na een half uur tot vreugde van de uitzinnige aanhang een 1-0 voorsprong, maar Ajax zette de zaken daarna snel recht en won ook zijn tweede wedstrijd in de Champions League (2-1). Trainer Louis van Gaal was tevreden, maar noemde het feit dat zijn team kansen had laten liggen het enige minpunt. “Zo bleef het tot het einde spannend.”

Ajax, met Seedorf voor de geblesseerde Rijkaard, controleerde de wedstrijd. Dat gebeurde in de eerste helft alleen in een te traag tempo. Daardoor kon AEK af en toe gevaarlijk counteren. Uit één van die aanvallen scoorde middenvelder Savevski, in verdedigend opzicht de bewaker van Litmanen, beheerst na een pass van Kostis. “Gelukkig kwamen we vrij kort daarna op 1-1, anders had AEK nog verder kunnen inzakken”, aldus Van Gaal.

De drie minuten daarvoor nog bejubelde Savevski maakte vervolgens een fatale fout door Litmanen verkeerd te dekken. De Fin was dankbaar voor de geboden ruimte en tikte de pass van Frank de Boer goed in. Litmanen bereidde na rust het tweede doelpunt van Ajax voor en bediende Kluivert die hard en hoog 2-1 maakte. Daarna probeerde AEK het met twee nieuwe aanvallers, maar de beste kansen waren voor Ajax.

“Ik vond AEK een hele goede ploeg”, zei Van Gaal. “Het speelde nu tegen een nog beter team.” De Grieken toonden na afloop grote bewondering voor het spel van Ajax. “We hoeven ons niet te schamen voor dit verlies”, vond AEK-trainer Bajevic.

    • Hans Klippus