Haagse CD kan nu ook huwelijken voltrekken

DEN HAAG, 29 SEPT. De centrumdemocratische raadsleden W. Schuurman, tevens Tweede-Kamerlid voor de CD, en E. Derkink zijn onlangs door de rechtbank beëdigd als ambtenaar van de burgerlijke stand in Den Haag.

“Zij zijn nu gemachtigd mensen in de echt te verbinden”, aldus een artikeltje onder de kop 'Trouwplannen!?!' in CD-Info. “Partijleden of sympathisanten die trouwplannen hebben kunnen hun huwelijk door voormelde ambtenaren laten voltrekken als zij zich in het Haagje in de echt willen laten verbinden.”

Het is de eerste keer dat in Den Haag raadsleden van de CD in de gelegenheid zijn gesteld op te treden als ambtenaar van de burgerlijke stand. In de vorige raadsperiode was dat voor CD'ers onmogelijk, maar sinds ze niet meer uit vaste raadscommissies mogen worden geweerd, komen ze in aanmerking voor alle facetten van het raadslidmaatschap, aldus een woordvoerster van de afdeling burgerzaken. Zij wijst er op dat bruiden niet bang hoeven te zijn dat ze tijdens de huwelijksvoltrekking geconfronteerd worden met Schuurman of Derkink. “Raadsleden verbinden huwelijken incidenteel in de echt, altijd op verzoek van het bruidspaar.”

De CD is er alles aan gelegen huwelijksvoltrekkingen door de CD-raadsleden in de publiciteit te brengen. “Als dergelijke stappen ondernomen worden, laat het de redactie dan tijdig weten. Er zal dan journalistieke aandacht aan de plechtigheid en het feest worden geschonken.”