GroenLinks wijt verlies aan dubbel leiderschap

DEN HAAG, 29 SEPT. Onduidelijkheid over het lijsttrekkerschap heeft een belangrijke rol gespeeld in het verlies van GroenLinks bij de landelijke verkiezingen op 3 mei. Dat concludeert een onderzoekscommissie van GroenLinks in een vandaag gepresenteerd evaluatierapport. Het duo-lijsttrekkerschap waarvoor de partij had gekozen verdient geen herhaling, zo vindt zij.

De commissie, onder leiding van partijvoorzitter M. Lucas, meent dat het te lang heeft geduurd voordat duidelijk werd wie het gezicht van GroenLinks zou worden. In oktober vorig jaar werd via een referendum onder de leden gekozen voor het duo Brouwer-Rabbae. Brouwer was toen Kamerlid en Rabbae directeur van het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB). Ook de Kamerleden Rosenmöller en Sipkes dienden zich aan als mogelijke lijsttrekkers. “De kiezers zijn door deze late beslissing te lang in het ongewisse gebleven”, aldus de commissie. De nipte overwinning van Rabbae en Brouwer wekte het beeld van een verdeelde partij. “Het partijbestuur heeft zich dat onvoldoende gerealiseerd”, zegt Lucas. Zij vindt dat het bestuur “onzorgvuldig” met het leiderschap is omgegaan.

De late keuze voor Brouwer en Rabbae had volgens de commissie ook tot gevolg dat het duo betrekkelijk weinig tijd werd gegund om aan het partijleiderschap inhoud te geven, gezag te verwerven en het vertrouwen van mogelijke kiezers te winnen. Het is zo niet gelukt de achterliggende gedachte van het duo-schap - het combineren van een drukke baan in de politiek met een normaal privé-leven - aan de kiezers uit te leggen. GroenLinks heeft zich in de campagne bovendien “te vriendelijk” opgesteld, en zijn ideeën te weinig afgezet tegen die van de andere partijen. “Daardoor werd het de kiezers te makkelijk gemaakt op D66 of de PvdA te stemmen”, zo meent de commissie. “Maar liefst 40 procent van de potentiële GroenLinks-stemmers kozen uiteindelijk op deze partijen.”