De stoel van Claus

Traditiegetrouw werd na Prinsjesdag medelijdend nagepraat over de slechte toestand van prins Claus die zo duidelijk zichtbaar zou zijn in de wijze waarop hij naast zijn vrouw zit gedurende het voorlezen van de Troonrede.

Wie echter goed kijkt, en ook op oude foto's van zijn voorganger op die stoel, ziet dat de stoel voor van alles is bedoeld, behalve om op te zitten. Ten eerste is de afstand van de grond tot de zitting te klein, waardoor de benen ofwel wijd uit elkaar ofwel gekruist moeten worden. Daarnaast is de diepte van de zitting te groot, zodat het niet mogelijk is op enigszins acceptabele wijze rugsteun te vinden. De enige steun die de Prins heeft is die van de armleuning, die weer te laag is. Tenslotte is de stoel ook kleiner dan die van de Koningin, en dat komt de presentatie van degene die erop zit niet ten goede. Terwijl half Nederland achter zijn bureau op individueel op maat gemaakte stoelen zit moeten we ieder jaar weer toezien hoe prins Claus met moeite de lange zitting doormaakt. Mijn voorstel is dan ook dat, hoe jammer ook voor de zaal, de stoelen van het Koninklijk paar worden aangepast, desnoods alleen voor Prinsjesdag.

    • S. Hobma