Vitesse komt tegen Parma niet toe aan kaatsen en tikken

PARMA, 28 SEPT. Een uur na de wedstrijd was het alweer stil in Parma. Hier en daar een auto, een enkele fietser. Geen juichende supporters, geen claxonerende kolonne auto's, geen groepjes verhitte napraters op straat. Deze provinciestad heeft grotere ambities dan een 2-0 overwinning op Vitesse.

Toch stond Parma-trainer Nevio Scala de laatste twintig minuten zenuwachtig voor de bank en rende hij met juichend opgestoken armen het veld op toen de Duitse scheidsrechter Weber definitief een einde maakte aan de droom van Vitesse.

“We hebben hen geen kans gegeven en niet eens zo erg geleden, maar toch was het een moeilijke wedstrijd”, zei Scala. “Een goal valt zomaar.” Drie jaar geleden werd Parma uitgeschakeld door CSKA Sofia, dezelfde club die gisteren met 5-1 door Juventus werd geklopt. Dat spookbeeld van één onverwacht tegendoelpunt heeft als een dreiging boven de wedstrijd gehangen.

Heel de wedstrijd heeft Vitesse daarop gehoopt, eigenlijk tegen beter weten in. Parma-doelman Bucci had nauwelijks iets te doen. “We hadden van tevoren weinig hoop”, zei Vitesse-trainer Herbert Neumann, ex-speler van Bologna en Udinese, na afloop berustend in het Italiaans. “Er is een kwaliteitsverschil tussen de twee ploegen, en dat was te zien. Het resultaat is terecht.”

Voor de wedstrijd had hij gezegd dat Vitesse zich niet zou ingraven rond het eigen strafschopgebied, maar de eerste helft speelden de Arnhemmers een 5-3-2 systeem: vier vaste verdedigers, en voor Van der Weerden de ondankbare taak om uitblinker Gianfranco Zola te dekken.

“Dat was niet de bedoeling,” zei Neumann later in zijn met Duits doorspekte Nederlands. “We hadden in de eerste helft veel meer op het middenveld moeten jagen. Er stonden teveel mensen achterin zonder iets te doen. Zo hebben we de eerste helft weggegeven. We zijn teveel teruggevallen, hebben Parma teveel opgewacht. En dan is het alleen maar wachten tot een doelpunt valt.”

De schamele negenduizend supporters van Parma moesten daarvoor wachten tot de 23ste minuut van de eerste helft. Na een uitgelokte vrije trap vlak buiten het strafschopgebied kreeg de kleine balgoochelaar Gianfranco Zola de kans zijn specialiteit te laten zien, de boogbal over de muur heen. Van der Gouw kon de bal alleen maar uit het net halen.

Parma, dat Vitesse duidelijk met meer respect tegemoet trad dan twee weken geleden, kreeg hierdoor zelfvertrouwen, maar Vitesse liet geen moment het hoofd hangen. Teleurgesteld constateerde Neumann dat Vitesse het echte gevaar van Parma, lijstaanvoerder in de Serie A, niet eens zo heeft gevoeld. De Italianen hadden duidelijk de enerverende wedstrijd van zondagavond tegen Lazio nog in de benen. Parma was niet in volle glorie. Onder het oog van bondscoach Arrigo Sacchi speelde Zola een schitterende partij, en ook Dino Baggio liet op het middenveld zien dat hij zijn WK-vermoeidheid van zich aan het afschudden is. Maar de Colombiaan Asprilla, redelijk in bedwang gehouden door Van de Looi, speelde te nonchalant en te grillig om indruk te maken. En de Zweed Brolin, vorig seizoen meer nog dan Zola het kloppend hart van Parma, is onzeker geworden doordat Scala hem zondag tegen Lazio op de tribune heeft gehouden.

“Dit was zeker geen superparma”, zei Helder na afloop teleurgesteld. “Twee weken geleden konden we lekker spelen, het oude vertrouwde Vitesse-spel met kaatsen en tikken. Nu was dat moeilijker.”

In het eerste gedeelte van de tweede helft speelde Vitesse met vier man achterin en kreeg de ploeg zo wat meer greep op het middenveld, overigens zonder voorin echt gevaarlijk te worden. Toen kwam de genadeslag. Linksback Di Chiara kon opkomen en gaf vrijwel vanaf de achterlijn een strakke lage voorzet. Van der Gouw maakte toen zijn enige fout en greep half naast de bal, waardoor de vrijgekomen Zola de bal alleen maar in hoefde te tikken.

Neumann probeerde nog het tij te keren door Latuheru in te brengen voor Mise, waardoor Vitesse zijn vertrouwde drie-spitsen opstelling kreeg. Maar ook toen kon Parma-doelman Bucci voornamelijk toekijken. Omdat de vleugelspitsen geïsoleerd stonden en Vitesse nog meer de greep op het middenveld verloor. De Arnhemmers mochten nog blij zijn dat de matig leidende Weber geen strafschop floot voor een overtreding op Asprilla.

    • Marc Leijendekker