Vier Kalf-nominaties voor '1000 Rosen'

Zie voor recensies van 1000 Rosen en Rock'n Roll Junkie de filmpagina van vandaag. Verhalen van een rivier wordt vanavond uitgezonden door het Humanistisch Verbond, Ned.1, 22.56-0.25u.

UTRECHT, 28 SEPT. De debuutfilm 1000 Rosen van regisseur Theu Boermans en producent Matthijs van Heijningen heeft gisteravond vier nominaties gekregen voor de vrijdagavond uit te reiken Gouden Kalveren van het Nederlands Film Festival. De andere genomineerden in de categorie beste lange speelfilm zijn 06 (regie en produktie: Theo van Gogh) en Wildgroei (regie: Frouke Fokkema, produktie: Matthijs van Heijningen). Alleen Boermans werd ook genomineerd als beste regisseur, naast Gerrard Verhage voor Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen en Rosemarie Blank voor Rit over de grens. De mannelijke en vrouwelijke hoofdrolspelers uit 1000 Rosen en 06, respectievelijk Jaap Spijkers en Marieke Heebink, en Ad van Kempen en Ariane Schluter, werden eveneens genomineerd voor een Kalf. Zij nemen het in de categorieën beste acteur en actrice op tegen Victor Löw (De flat) en Hilde van Mieghem (Wildgroei).

De prijzen voor het televisiedrama komen in ieder geval terecht bij een VPRO- of NOS-produktie. Als beste produktie worden twee afleveringen uit de VPRO-low-budget-serie Lolamoviola voorgedragen, namelijk Paula van der Oests Coma (met een hoofdrol voor Theu Boermans) en Paul Ruvens En route, naast de aflevering Kerstkalkoen uit de NOS-serie Mus van Ben Sombogaart. Voor de beste tv-acteerprestatie worden genomineerd Annet Malherbe in Mus, Peter Tuinman in De vuurtoren en Jack Wouterse in En route.

Paul Ruven kreeg ook een nominatie voor zijn korte film Zap (met Marieke Heebink), evenals Elsbeth Dijkstra voor Dachkammer en Paul en Menno de Nooijer voor De lachende koe.

Als beste lange documentaire worden genomineerd The International Singing Star Leo Fuld van Netty van Hoorn, Verhalen van een rivier van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster en Rock'n Roll Junkie van Eugène van den Bosch, Jan Eilander, Ton van der Lee en Frenk van der Sterre. In de categorie korte documentaire gaat het Kalf naar Lucebert: Tijd en afscheid van Johan van der Keuken, Zwerven in het paradijs van Gerard d'Olivat of Gebiologeerd van Tijs Tinbergen.

Voor het nieuwe Gouden Kalf voor een van de zes buitenlandse films in de sectie 'Best of the Fests' worden genomineerd de Ierse produktie Into the West (Mike Newell), de Turkse film An Autumn Story (Yavuz Ozkan) en de Zweedse film My Great Big Daddy (Kjell-Ake Andersson). Eerder werd al bekend dat voor de vakprijs voor de beste geluidsman, een Gouden Kalf voor een heel oeuvre, genomineerd zijn Roel Bazen (postuum), Bert Flantua en Jan van Sandwijk.