Topvrouw weg bij Internationaal Energiebureau

PARIJS, 28 SEPT. De 67-jarige Duitse Helga Steeg stapt eind deze maand op als directeur van het Internationale Energiebureau (IEA), een onderdeel van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Er is nog geen opvolger. Hetzelfde geldt voor de OESO zelf, waar gelijktijdig de termijn van secretaris-generaal Jean-Claude Paye afloopt.

Over het vervullen van de topfunctie bij de OESO wordt al maanden gediscussieerd tussen de 25 aangesloten industrielanden. De Europese leden willen in meerderheid dat de Fransman Paye blijft zitten, maar de Verenigde Staten, Canada, Australië en Japan steunen de kandidatuur van de Canadees Donald Johnston. Groot-Brittannië houdt nog steeds vast aan zijn ex-minister van financiën Nigel Lawson. De Britten hebben de hoop dat Lawson ondanks de geringe steun die hij geniet, als compromis-kandidaat uit de bus komt. Dat zou wel consequenties hebben voor de opvolging van Steeg bij het IEA. Daarvoor geldt de Britse topambtenaar Robert Priddle als kansrijkste kandidaat. (DPA, Reuter)