Staat mag kwetsende film verbieden

STRAATSBURG, 28 SEPT. Een democratische staat kan de vertoning van een film die kwetsend is voor religieuze gevoelens verbieden, zonder daarmee het recht op vrije meningsuiting te schenden.

Dat heeft het Europese hof voor de rechten van de mens in Straatsburg onlangs uitgesproken. Het hof deed de uitspraak in een zaak over de film Das Liebekonzil van Werner Schroeter. De film is in Oostenrijk uit de roulatie genomen op verzoek van de rooms-katholieke Kerk. De Oostenrijkse autoriteiten hebben volgens het hof daarmee artikel 10 van de Europese conventie van de rechten van de mens niet geschaad. In 1985 liet een plaatselijke rechtbank in Tirol beslag leggen op de film. Andere gerechtelijke instanties handhaafden de beslissing. De ernst van de aanslag die de provocerende film op de religieuze gevoelens zou doen, woog zwaarder dan de artistieke vrijheid die in de Oostenrijkse grondwet is gegarandeerd. De Oostenrijkse autoriteiten hebben op deze wijze geprobeerd “de religieuze vrede te beschermen” in het overwegend rooms-katholieke Tirol, aldus het Europese hof. Zij hebben voorkomen dat gelovigen zich op “onheuse en beledigende manier” voelen aangevallen.