Staalconcern Thyssen wil meerderheidsbelang in Nedstaal verkopen

ALBLASSERDAM, 28 SEPT. Thyssen Stahl, één van de grootste staalbedrijven in Europa met een omzet van ruim tien miljard mark, wil zijn belang in draadstaalfabrikant Nedstaal te Alblasserdam verminderen van honderd tot minder dan vijftig procent.

Het Duitse concern wil zich concentreren op de platte-staalproduktie, zo heeft Nedstaal-directeur J. Glimmerveen gisteren bevestigd. Mogelijk zal Thyssen zich op termijn zelfs helemaal uit Nedstaal terugtrekken.

Glimmerveen voert momenteel namens Thyssen besprekingen met één serieuze gegadigde voor de meerderheidsparticipatie. Gezien het prille stadium waarin dit overleg verkeert, wil hij de identiteit van deze onderneming voorlopig geheimhouden. De directeur verwacht dat de eventuele verkoop zeker niet voor begin 1995 zal worden geëffectureerd.

Nedstaal richt zich op de produktie en verkoop van hoogwaardig staaldraad. De onderneming - omzet 250 miljoen gulden - heeft een moeilijke periode achter de rug. In 1992 en 1993 werd op jaarbasis een operationeel verlies geleden van tien à twintig miljoen gulden. Het personeelsbestand daalde de afgelopen jaren door natuurlijk verloop van 1200 naar 800. De negatieve resultaten hielden verband met de overcapaciteit op de Europese markt en de overheidssubsidies in diverse Europese landen.

Begin dit jaar werd zelfs een deel van het salaris van de werknemers afhankelijk gemaakt van de winst in 1994. Het personeel leverde onder voorbehoud bijna 6 procent van zijn loon in om de fabriek overeind te houden. Dat leidde tot een besparing van 4,1 miljoen gulden. Ook werd ingegrepen in de bijzondere uitkeringen (een soort tantièmeregeling).

Inmiddels vergaat het de onderneming een stuk beter. Het verlies over 1994 zal volgens Glimmerveen “beduidend minder” bedragen dan vorig jaar. Als oorzaken van de resultaatverbetering noemt hij produktiviteitsverhogende maatregelen en de aantrekkende markt. “We zitten momenteel volledig vol qua orderportefeuille. Dat geldt ook voor onze voornaamste concurrenten.” Volgend jaar rekent de directeur zelfs op winst.

Het personeel zal meeprofiteren van de verbeterde gang van zaken. Omdat het resultaat dit jaar beter wordt dan verwacht, schat Glimmerveen dat de werknemers dit jaar effectief geen 6 maar “slechts” 2 procent minder loon zullen ontvangen. (ANP)