Ravage bij universiteit na fatale beleggingen

ROTTERDAM, 28 SEPT. Drie jaar lang was chef financiën Roger Coomer de held van Odessa College, een middelgrote universiteit in de Texaanse stad Odessa. Tot Coomer van de een op de andere dag verdween met achterlating van een financiële ravage.

Volgens de Wall Street Journal belegde Coomer vanaf 1990 de financiële reserves van de universiteit in zogenoemde derivaten, een complexe, uiterst winstgevende, maar ook zeer riskante categorie effecten zoals opties, termijncontracten en swaps (ruilcontracten), waarvan de waarde is afgeleid van onderliggende aandelen, goederen of obligaties. In 1991 maakte de financiële tovenaar van Odessa daarmee een rendement van 11 procent, in 1992 17 procent en vorig jaar haalde hij een winst van 4,1 miljoen gulden, ofwel 23 procent. Het universiteitsbestuur, dat van Coomers activiteiten op de hoogte was, knapte van het geld onder meer de campus op en schafte een van de modernste schoolcomputersystemen aan. Gaandeweg werden niet alleen de univesrsiteitsreserves geïnvesteerd, maar ook het lesgeld en het fonds van afgestudeerden.

Begin dit jaar, toen de rente in de Verenigde Staten scherp steeg, bleek Coomer verkeerd te hebben gegokt. Eind maart verkocht hij een deel van de derivaten met 2,7 miljoen gulden verlies. In de zomer werd duidelijk dat de derivatenportefeuille weinig meer waard was, en bovendien vrijwel onverkoopbaar.

Op Odessa College, dat het vermogen van 20 miljoen dollar heeft zien omslaan in een schuld van 10 miljoen dollar, worden sindsdien de eindjes bij elkaar geknoopt: de airconditioning staat laag, waardoor de temperatuur in de klassen oploopt tot boven de dertig graden, de voorzitter heeft zijn eigen salaris van 122.000 dollar ingeleverd en de heffing op grond in de buurt, die in het bezit is van de universiteit, wordt verhoogd. Bovendien gaat het lesgeld met 20 procent omhoog, en gaan 22 professoren van Odessa College met vervroegd pensioen. Laatst bekende daad van Coomer is de aanvraag van zijn persoonlijke faillissement.