Publieke omroep wil Endemol binnenhalen

HILVERSUM, 28 SEPT. De publieke omroep is bereid een bedrag van enkele tientallen miljoenen guldens uit te trekken om televisieproducent Endemol van RTL naar Veronica te laten overstappen.

De sterren uit de stal van Joop van den Ende en John de Mol zouden dan uitsluitend te zien zijn bij de publieke omroepen en het commerciële Veronica. Veronica beslist begin oktober of het inderdaad uit het publieke bestel stapt.

Dat is gisteren besloten tijdens voorzittersoverleg in Hilversum. Om Endemol van de Luxemburgse omroep los te weken, bieden de publieke omroepen het bedrijf een afnamegarantie van 70 tot 80 miljoen gulden. TROS-voorzitter K. van Doodewaerd heeft dit bevestigd. Endemol, de Avro en Veronica weigerden vanmiddag commentaar te geven.

De TROS verzet zich, evenals de VPRO, tegen de plannen. “Als we zo'n substantiële afzetgarantie geven, leg je je eigen toekomst in hun handen. Je creëert een monopolist en wordt er vervolgens van afhankelijk”, aldus Van Doodewaerd. Het gevolg ervan is volgens hem dat de kleine producenten kapot gaan. Ook sluit hij het verlies van banen bij de eigen omroep niet uit.

Het plan komt volgens hem voort uit de vrees van de publieke omroep de Endemol-sterren te verliezen. Daaruit blijkt een gebrek aan zelfvertrouwen, zegt hij. Dat is niet terecht. Bovendien zijn er ook hele goede andere producenten, als ID-TV en Stokvis BV.

De omroepvoorzitters vinden volgens Van Doodewaerd ook dat het commerciële Veronica de omroepgegevens van de publieke zenders in een eigen blad mag opnemen. Dat was tot nog toe voor de NOS ontoelaatbaar. De TROS-voorzitter keert zich ook hevig tegen dit voorstel. “Onze juridische afdeling onderzoekt nu al of we dat kunnen tegenhouden. Als de programmagegevens in een commercieel Veronicablad komen te staan, leg je een bom onder je eigen omroep. Je kannibaliseert je eigen blad.”