Politieke gevangene Tadzjikistan dood

DOESJANBE, 28 SEPT. In een gevangenis in Tadzjikistan is vorige week de belangrijkste politieke gevangene van het land overleden, een week voordat hij op grond van een bestandsakkoord zou worden vrijgelaten. Volgens de vice-voorzitter van het parlement van Tadzjikistan stierf Esjon Said Asjraf Abdoellochadov op 21 september aan een hartaanval. Abdoellochadov, een van de leiders van de islamitische oppositie, zou volgende week vrijkomen als de regering van Tadzjikistan alle politieke gevangenen vrijlaat. Dit heeft ze beloofd in een in Teheran gesloten akkoord met de oppositie, dat tevens voorziet in een wapenstilstand en een uitwisseling van krijgsgevangenen. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch twijfelt aan de opgegeven doodsoorzaak en heeft aangedrongen op een autopsie en een officieel onderzoek. Abdoellochadov was de geestelijke leider van de belangrijkste moskee in het gebied Koergan-Tjoebe, het centrum van het verzet tegen de communistische regering van Tadzjikistan. Hij zat al meer dan zestien maanden in de gevangenis zonder dat er een aanklacht tegen hem was ingediend. Eerder dit jaar beschuldigde Human Rights Watch de Tadzjiekse regering van grootscheepse schendingen van de mensenrechten in de vorm van willekeurige executies, ontvoeringen en etnische en regionale discriminatie. (AP)