Omstreden benoemingen bij omroep Italië uitgesteld

PARMA, 28 SEPT. Tegenstanders van de Italiaanse premier Berlusconi hebben gisteren een overwinning behaald doordat zijn recente omstreden benoemingen op sleutelposten bij de staatsomroep Rai een week zijn aangehouden. Eerst zal het parlement zich over de Berlusconi's beleidsplannen voor de publieke omroep moeten uitspreken.

De parlementaire commissie die toezicht moet houden op de Rai, heeft gistermiddag vrijwel unaniem besloten tot deze maatregel. De nieuwe benoemingen waren omstreden omdat Berlusconi hiermee greep krijgt op de nieuwsvoorziening door de Rai: vier van de vijf verantwoordelijken voor nieuws waren kandidaten van Berlusconi's partij Forza Italia.

De federalistische partij Lega Nord, de grootste coalitiepartij in het kabinet-Berlusconi, had hierop een gelegenheidsverbond gesloten met de ex-communistische Democratische Partij van Links, de grootste oppositiepartij. De Lega heeft zich steeds fel uitgesproken tegen monopolievorming binnen de media. Berlusconi heeft al een enorme invloed op de publieke opinie met zijn drie commerciële zenders.

De andere coalitiepartijen zijn akkoord gegaan met de bevriezing van de benoemingen om een openlijke breuk binnen de coalitie te voorkomen. Legaleider Bossi wil met zijn protesten alsnog invloed krijgen op de Rai. Onder de mensen die eerder deze maand op sleutelposten binnen de Rai zijn benoemd, zaten geen kandidaten van de Lega. Bossi wil dat een van de drie staatsnetten in het teken komt te staan van het federalisme. Dat is feite de eis van een eigen net.

De oppositie vertrouwt de manoeuvres van Bossi inzake de RAI niet. De Lega presenteert de rel over de nieuwe benoemingen, waartegen de Rai-journaals vorige week een dag hebben gestaakt, als een aanleiding om een gemeenschappelijk front te maken tegen Berlusconi. Maar de linkse oppositie vermoedt dat het er de Lega vooral om te doen is een eigen net te krijgen.