'Offensief van oppositie in Tsjetsjenië'

MOSKOU, 28 SEPT. In de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny zijn gisteren berichten tegengesproken als zouden troepen van de oppositie een offensief tegen de hoofdstad Grozny hebben ingezet en daarbij zijn doorgedrongen tot de buitenwijken van de stad. De berichten over het offensief komen van de Russische persbureaus Itar-Tass en Interfax. Zij meldden gisteren dat twee- tot driehonderd militairen van de oppositie tegen president Dzjochar Doedajev nabij Grozny in de aanval gingen tegen een ongeveer even grote strijdmacht van regeringstroepen. Ze zouden de tegenstand van het regeringsleger hebben gebroken en tot de buitenwijken zijn doorgedrongen. De Russische persbureaus maakten tevens melding van oproepen van diverse leden van de Tsjetsjeense regering aan de bevolking, om naar Grozny te komen voor de verdediging van de stad. Vice-president Zelimchan Jandarbiev verscheen op de televisie en vroeg de aanhangers van de regering “de staat te komen beschermen”. Ook een leider van de 'raad van ouderen' - een orgaan van traditionele leiders - vroeg op de televisie om steun. Later gisteren werd in Grozny tegengesproken dat om hulp was gevraagd en zelfs dat er sprake is van gevechten in of bij Grozny. “Het is een leugen”, zo zei vice-president Jandarbiev. “Alles is rustig in Grozny. De regering heeft de zaak volledig in de hand. Er is geen sprake van gevechten.” Hij zei wel op de televisie te zijn verschenen, niet om hulp te vragen, maar om de bevolking tot kalmte te manen en om de bestraffing van opposanten van Doedajev aan te kondigen. Volgens Jandarbiev trekt de oppositie haar troepenmacht samen in een gebied op dertig kilometer ten noorden van Grozny. Ze zouden echter nog niet in actie zijn gekomen. “We zullen hen verpletteren als ze trachten naar Grozny te komnen”, aldus de vice-president. (Reuter, AFP)