Nederlands verwijt irriteert Singapore

DEN HAAG, 28 SEPT. De Singaporese regering heeft haar afkeuring uitgesproken over de Nederlandse reactie op de executie van Johannes van Damme vorige week. De eerste secretaris van de Nederlandse ambassade, L. Schillings, kreeg van de Singaporese authoriteiten te horen dat zij het recht hebben om de eigen normen te beschermen.

Singapore vindt dat Nederland niet van de regering in deze stadstaat mag eisen dat zij de doodstraf afschaft. “Singapore eist evenmin van Nederland dat het de doodstraf invoert voor drughandelaars”, aldus Singapore dat Schillings op het ministerie van buitenlandse zaken ontbood. Singapore legde in 1975 voor het bezit van vijftien gram heroïne de doodstraf op. Van Damme werd in 1991 op de luchthaven van Singapore gearresteerd. Hij was in het bezit van vier kilo heroine die was verborgen in een koffer. Van Damme kreeg van een Nigeriaan geld voor het transport van de koffer naar Europa.

De Nederlandse regering verklaarde vrijdag geschokt te zijn over de uitvoering van de doodstraf tegen de voor drugssmokkel veroordeelde Nederlandse zakenman Van Damme. Verzoeken om clementie werden afgewezen. Premier Kok zei dat “een grauwsluier” was komen te hangen over de verhoudingen tussen beide landen. Hij drong er bij Singapore op aan na te denken over de mogelijkheid een eind te maken aan “deze buitengewoon inhumane wijze van berechting”.

Ook de opmerkingen van minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) vielen bij de Singaporese regering slecht. Van Mierlo sprak van een “cultuurschok” en zei dat de doodstraf “onvoorstelbaar is in de Nederlandse cultuur”. Volgens het Singaporese ministerie van buitenlandse zaken is het niet juist te spreken van onoverbrugbare culturele verschillen. Singapore kent de doodstraf al sinds de koloniale periode. “Ook diverse staten in de Verenigde Staten laten executies toe”, aldus de verklaring aan de Nederlandse ambassadesecretaris.

Meer dan de helft van de 79 mensen die voor drugsdelicten zijn opgehangen was afkomstig uit het buitenland, onder wie zeven Britse burgers van Aziatische afkomst. “Niemand heeft tegen deze executies geprotesteerd”, zo stelt het Singaporese ministerie dat benadrukt dat de doodstraf “de enige manier is om de drugscriminaliteit te bestrijden”.