Nationale rouw in Estland, huilende mensen bij haven Tallinn

TALLINN, 28 SEPT. De Estse president, Lennart Meri, heeft vanmorgen een dag van nationale rouw afgekondigd na het bekend worden van de ramp met de Estonia. Alle concerten voor vanavond zijn afgelast en de bioscopen zijn gesloten. Het openbare leven is voor een deel tot stilstand gekomen. Tientallen mensen kwamen naar de haven. Sommigen huilden, anderen probeerden meer te weten te komen over het lot van verwanten aan boord van het schip.

De echtgenote van een veiligheidsfunctionaris aan boord van het schip had van haar man telefonisch te horen gekregen dat hij de ramp heelhuids had overleefd. “Ik ben al de hele morgen aan de telefoon met familieleden en bekenden”, aldus Lyudmila Roden, vrouw van Ervin Roden. “Ik ben zo blij dat ik kan vertellen dat hij leeft.”

In een vraaggesprek met de Estse radiozender KUKU vertelde een overlevende over zijn laatste verwarrende minuten aan boord van de Estonia. “Ik werd wakker toen het schip zwaar naar links overhelde”, aldus Neeme Kaik. “Er waren hoge golven. Ik kleedde me zo snel mogelijk aan. Ik rende mijn hut uit naar het dek om te zien wat er gebeurde. Er werd via de luidsprekers niets meegedeeld over wat er aan de hand was. Mensen renden door de trappenhuizen, maar velen bleven ook in hun hut. De andere persoon bij mij in de hut bleef. Ik kende hem niet. Ik zag mensen de trappen oplopen naar de hogere dekken. Toen ik daar kwam pakten mensen reddingsvesten. Er was geen activiteit van de bemanning en ik hoorde geen mededelingen. Ik pakte zelf een reddingsvest en toen kapseisde de boot helemaal naar links, met de schoorsteen in het water. De motoren deden het niet. Ik wist in een rubberboot te springen met drie andere mensen.”

In een toespraak voor de Este radio zei president Meri dat hij opdracht had gegeven alle vlaggen halfstok te laten waaien en dat hij een onafhankelijke onderzoekscommissie had ingesteld die onder leiding staat van de minister van transport, Andi Meister. De demissionaire Estse premier, Mart Laar, dankte de Finse autoriteiten voor de manier waarop de reddingswerkzaamheden waren uitgevoerd. “Ik denk dat dit het beste was, wat onder de gegeven omstandigheden kon gebeuren. Veel dank aan iedereen die heeft geholpen. Dit is de ernstigste scheepsramp die zich in vredestijd in de Oostzee heeft voorgedaan”, aldus de premier.

De directeur van het bedrijf dat de veerdienst exploiteert, Johannes Johansson, zei vanmorgen voor de Estse radio het “compleet mysterieus” te vinden waarom de Estonia zo snel was gezonken. Het schip had onder geen enkele omstandigheden zo snel moeten kunnen zinken, zei hij. (AP)