KIJKEN NAAR KOKEN

Een culinaire tip: de BBC televisie zendt twee verschillende kookseries uit. Op dinsdagavond is op BBC 2 om 20.30 uur Raymond Blanc van Le Manoir aux Quat'Saison te zien. Hij kookt en laat wetenschappelijk voedselonderzoek doen. In de eerste aflevering werd de relatie tussen reuk en smaak onderzocht en toonde men met behulp van laboratoriuminstrumenten en computers aan dat je je niet aanstelt als je een Bresse-kip echt lekkerder vindt dan een gewone slome-doorsnee kip. Voor de woensdagavond (eveneens BBC 2, 20.00 uur) koos Keith Floyd een aantal van zijn favoriete programma's van de afgelopen tien jaar uit. In de eerste aflevering kookte Floyd in een Provençaalse keuken, zoals we van hem gewend zijn met een glas wijn in de ene en een pollepel in de andere hand.

Onlangs werd, zo meldde the Observer, Floyd's laatste boek 'Floyd on Italy' op nogal temperamentvolle wijze ten doop gehouden. Floyd kwam te laat bij deze feestelijke bijeenkomst en riep “I'm not f-king signing another f-king book”. Een woordvoerder van zijn uitgeverij, Michael Joseph, probeerde deze niet erg elegante uitbarsting recht te breien: Floyd was moe. Floyd was uitgeput. Maar, wist the Observer, Floyd was kennelijk niet te moe om na zijn vertrek met enige rugbyvrienden te gaan eten bij Quaglino's. Zijn vrienden vervolgens mee te nemen naar zijn hotelkamer, waar men om vier uur 's nachts een prostituée wenste te ontmoeten. “In een tijd van punctuele en puriteinse auteurs die feestjes voortijdig verlaten om warme chocola te gaan drinken is er een schrijver van kookboeken nodig om ons aan de traditionele gebruiken in het literaire leven te herinneren.”

Keith Floyd is ook de auteur van de Penquin/Signet pocket 'Floyd on hangovers - an authoritative guide and five-day detoxification programme.' Van hangovers heeft Floyd ongetwijfeld verstand. Uit dit boekje met anekdotes, persoonlijke herinneringen, medische beschouwingen en poëtische citaten, het recept voor de Sydney Sunrise, een ideale cocktail om de dag met kater mee te beginnen.

Doe het sap van één limoen in een blender en voeg een dessertlepel dunne honing toe. Doe er de dooier van een scharrelei bij en flink wat vers geperst sinaasappelsap. Mix gedurende enkele seconden. Giet de vloeistof in een glas met fijngehakte ijsblokjes.

    • Anne Scheepmaker